More


  Artiştii evrei, fondatori ai Trupei Harag György, supravieţuitori ai Holocaustului

  - Advertisement -

  Odată cu intrarea în vigoare a diverselor legi care au interzis participarea evreilor în viaţa publică, atât teatrul, cât şi multe alte instituţii culturale au fost nevoite să-şi limiteze activitatea. Din clipa închiderii lor în ghetouri, multe teatre, inclusiv cel sătmărean, şi-au lăsat jos cortina. În mai-iunie 1944, aproape 19 mii de evrei din Satu Mare au fost deportaţi.

  În perioada Holocaustului au fost executaţi sau torturaţi sute de mii de evrei maghiari, printre care se aflau nu doar oameni simpli, dar şi oameni de cultură şi celebri artişti precum Harag György, Kovács György, Erdős Imre Pál, Nádai István, Vándor András şi mulţi alţii. Unii dintre ei, cei consideraţi norocoşi, Janovics Jenő, spre exemplu, nu s-au bucurat nici ei de soartă mai uşoară; ei erau condamnaţi la continuă pribegie şi tortură.

  Puţini dintre ei s-au întors. Dar cei care au scăpat cu viaţă şi au rămas în ţară, chiar dacă nu mai puteau fi niciodată sănătoşi, şi-au reluat activitatea. Trei dintre actorii fondatori ai secţiei maghiare a Teatrului de Nord din Satu Mare au fost iudaici, care au supravieţuit Holocaustului.


  Harag György
  – regizor, membru onorific al trupei – (4 iunie 1925, Marghita – 7 iulie 1985, Târgu Mureş)
  În 1944 a fost deportat împreună cu întreaga sa familie. Din ghetoul din Şimleu Silvaniei a fost transportat la Auschwitz, Mauthausen, iar apoi la Ebensee. A fost singurul supravieţuitor atât al grupului de 1500 de oameni cu care a fost transportat, cât şi al întregii sale familii. S-a întors în ţară în 1945. În 1953, la Baia Mare, împreună cu studenţii săi, care tocmai au absolvit Academia Teatrală din Cluj, a fondat trupa de teatru care azi îi poartă numele.

  Nádai (Niedermann) István
  (12 noiembrie 1910, Carei – 29 ianuarie 1995, Satu Mare)
  În perioada celei de-a doua reuniuni a Congresului de la Viena a fost stabilit în sudul Ardealului. Datorită originii sale evreieşti, în 1941 fost luat din locuinţa sa de la Deva şi dus la Hunedoara la muncă silnică. În timpul unei lucrări de construcţie de cale ferată, echipa sa a fost atacată de o trupă de legionari. După acest atac, Nádai István şi tovarăşii săi au fost obligaţi să îşi sape propriile morminte. Intervenţia hotărâtă a directorului fabricii de construcţii reuşeşte să le salveze vieţile. Nádai István scapă de mizeria muncii silnice abia în 1944. Părinţii şi fraţii săi, rămaşi blocaţi în nordul Ardealului, şi-au pierdut viaţa în tabere de concentrare.

  Erdős Imre Pál
  – scenograf, membru onorific –
  (2 noiembrie 1916, Hurezu Mare – 17 noiembrie 1987, Satu Mare)
  Din cauza originii sale israelite, în 1944 a fost deportat la Auschwitz, de unde a revenit în ţară grav bolnav. În momentul înfiinţării trupei de teatru, în 1953, de la Baia Mare, care apoi şi-a mutat reşedinţa la Satu Mare, luând, peste mulţi ani numele de Harag György, el a fost directorul şi scenograful trupei.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img