More


  De Ziua Veteranilor de Război, să nu-i uităm niciodată pe eroi!

  =

  Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222, fiind sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie. Titlul de “veteran de război” a fost introdus de regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret, la data de 29 aprilie 1902. Acest moment istoric a fost legiferat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la decretarea în 29 aprilie 1877 a mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României. În războiul de independenţă, de la 1877, s-au sacrificat zece mii de ostaşi români, din cei 58.700, care au constituit Armata de Operaţiuni. La articolul 2, din Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, a fost prevăzut: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare.” Pentru neuitarea eroilor şi a veteranilor de război stau de veghe cuvintele memorabile ale istoricului Nicolae Iorga: „În trecutul nostru mulţi oameni au suferit. Dacă suntem ceva, noi suntem ceva numai prin suferinţa lor. Toate puterile noastre nu sunt altceva decât jertfa lor, strânsă laolaltă şi prefăcută în energie… Neamul devine etern prin cultul eroilor”.

  Pentru a marca acest eveniment aniversar, la Carei şi Satu Mare au fost organizate acţiuni ample dedicate deopotrivă eroilor, dar şi veteranilor de război. Astfel, Direcţia pentru cultură a municipiului Carei a organizat în Sala cavalerilor din incinta Castelului Karolyi, joi 26 aprilie, o dezbatere publică, în care au fost prezentate o serie de informaţii despre semnificaţia Zilei Veteranilor de Război şi importanţa cinstirii eroilor neamului românesc, care au căzut pe câmpurile de bătălie ale patriei. Evenimentul, moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură a Municipiului Carei, a debutat cu intonarea imnului național al României, după care au urmat alocuțiunile din partea organizatorilor și invitaților.Au luat cuvântul: Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural, care a vorbit despre originea și semnificația Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită la data de 29 aprilie, după care lt. colonel Balazs Gheorghe, comandantul Centrului Militar Județean Satu Mare, a susținut o alocuțiune în care a prezentat detalii despre implicarea forțelor armate române în cele două conflagrații mondiale, dar și în alte teatre de operațiuni, respectiv eroismul de care au dat dovadă ostașii noștri. Daiana Dragoș și Adrian Sabău, elevi ai Liceului Teoretic Carei, au prezentat două eseuri despre sacrificiul militarilor români în timpul celor două Războaie Mondiale. La finalul evenimentului elevul Adrian Sabău a recitat o poezie despre eroi.

  Pentru a întregi această dezbatere istorică educativă, organizatorii au amenajat şi o expoziţie de carte şi fotografie intitulată sugestiv: “Jertfa eroilor pentru făurirea României Mari “, în care sunt surprinse aspecte semnificative din primul şi al doilea război mondial. La această dezbatere publică de la Carei au participat: oficialităţi locale şi judeţene, profesori, elevi, oameni de cultură şi alţi invitaţi. Momente emoţionante despre istoria românilor le-a oferit participanţilor, colonelul ( r ) VOICU ŞICHET- în dubla sa calitate de redactor coordonator al revistei “Eroii neamului” şi secretar al Asociaţiei Civice “Tempora”, care a prezentat câteva aspecte interesante din viaţa de pe front a veteranilor de război sătmăreni şi legătura acestora cu Centenarul Marii Uniri de la 1918. Domnia sa a precizat că prin jertfa eroilor şi implicarea veteranilor de război s-au refăcut în mare parte graniţele României Mari.

  Un eveniment asemănător, dedicat Zilei Veteranilor de Război, are loc şi la Monumentul Eroilor din Satu Mare, vineri, 27 aprilie, care este organizat de Garnizoana Satu Mare. Alături de veteranii de război participă la sărbătoarea lor: cadre militare, oficialităţi judeţene şi municipale, oameni de cultură, istorici, profesori, elevi şi alţi invitaţi. Informaţii detaliate legate de această acţiune de la Cercul Militar de Garnizoană din Satu Mare veţi putea afla din înregistrarea video, care va fi difuzată în emisiunea INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, difuzată de la ora 20.45, pe postul de televiziune NORD VEST TV SATU MARE.
  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img