More
    spot_img

    El a fost magnatul sătmărean care a pus bazele Polus Center din Cluj. Al doilea om din Ungaria

    Magnatul care a pus bazele Polus Center, originar din județul Satu Mare, a trecut în neființă la vârsta de 74 de ani, anunță grupul TriGranit. Sandor Demjan trebuia să ajungă la Cluj acum două luni pentru a pune bazele celei mai mari alianțe patronale din Europa Centrală și de Est, însă nu a mai venit.

    Născut în județ Demjan s-a născut în comuna Berveni, din județul Satu Mare, apoi s-a mutat la Budapesta, unde s-a specializat în domeniul turismului. Acesta a activat în cadrul magazinului Skala, în 1985 a înființat Banca Granit, iar în 1986, Banca Maghiară de Credit. 10 ani mai târziu devenea președintele grupului TriGranit care inaugura cel mai mare mall din regiune, WestEnd City Center, iar apoi rețeaua Polus.

    Acesta a creat Premiile Prima Primissima ce răsplăteau excelența din Ungaria în știință, artă și cultură. De altfel, el anunța în 2012 că va lăsa o parte însemnată a averii sale, de 615 milioane de euro, conform Top Forbes, pentru acțiuni caritabile.

    Din 2014 s-a retras treptat din afaceri, motivând vârsta sa înaintată. Demjan era al doilea om din Ungaria ca avere, fiind precedat de Sandor Csanyi (OTP Bank), cu dețineri în jur de 1 miliard de euro. Demjan a fost cunoscut de-a lungul vremii și ca jucător profesionist de poker.

    Voia să revină în țară

    În 2007, Demjan și partenerul său local de afaceri Arpad Paszkany tăiau panglica primului complex comercial de mari dimensiuni din Cluj, Polus Center, în urma unei investiții de 140 de milioane de euro. Polus Cluj și Constanța au trecut la grupul austriac Immoeast în urma unei tranzacții de 210 milioane de euro.

    Din 2010, acesta a intrat în administrarea EHL Real Estate România, ulterior fiind redenumit Vivo. TriGranit și-a anunțat în trecut aportul în mai multe proiecte mari în România, cu participarea lui Paszkany: Cartierul Tineretului (510 milioane de euro), Sigma Towers (144 milioane), Riverfront (70 milioane), din Cluj, dar mai ales Esplanada București (1 miliard), toate blocate de criză și de neînțelegerile dintre cei doi parteneri de afaceri.

    În 2014, TriGranit a revenit pe piața din România, cumpărând Atrium Center Arad și afirmându-și din nou intenția de a investi aici, pentru revânzarea centrelor către investitorii germani.

    La începutul anului, Demjan trebuia să deschidă lucrările unui forum de afaceri de la Cluj care consființea cea mai mare alianță patronale a țărilor est-europene membre ale Uniunii Europene, alături de alți trei președinți de patronate (Andrzej Malinowski, Jan Oravec, Ioan Lucian), însă nu a mai onorat invitația.

    Inițial, la Budapesta, Demjan și Lucian au semnat un parteneriat de afaceri între România și Ungaria.

    “Un dezvoltator imobiliar este precum o fabrică de maşini: se dezvoltă şi apoi se vinde către investitori puternici” – Sandor Demjan.

    Sursa: http://ziuadecj.realitatea.net.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE