More


  1 Iunie – Sărbătoare de suflet!

  =

  Natura ne poate învăţa multe, fiind o adevărată carte mereu deschisă în faţa noastră, la îndemâna oricui vrea să scoată învăţătura din ea. Primăvara, toate se deşteaptă, par să respire şi să trăiască, suntem cuprinşi de bucuria vieţii. N-ar trebui, oare, ca şi noi înşine, în inimile noastre, în simţămintele noastre, să se deştepte cu puteri noi cu tot ce este frumos şi bun? Există, oare, pe lume o minune mai mare decât copilul? Nu! Ea este prima minune şi cea mai mare, înaintea celor şapte. Spunea IPS Justinian (Dumnezeu să-l odihnescă în Pacea Sa!) : “Familia, şcoala şi biserica nu pot fi despărţite. Dacă despărţim şcoala de biserică, şcoala rămâne orfană, rămâne fără mamă, ba chiar mai rău, rămâne fără viaţă şi fără lumină. Mama şi tata sunt primii profesori ai copilului. Tata este cel mai bun dascăl. Dar şi mama şi tata au nevoie de şcoală, de profesori de religie. Pentru ca aprofundarea religiei să-l ajute pe copil să-l găsească pe Iisus Hristos şi să-l iubească aşa cum un copil îl iubeşte pe propriul său tată.

  Pentru un copil, tata este cel mai puternic om, cel mai frumos, cel mai de încredere. Iar un copil luminat de tată aşa îl priveşte şi pe Hristos. Dar pentru ca pruncul să ajungă la acest lucru, trebuie instruit, trebuie educat, altfel poate deveni un sălbatic, un criminal. Incultura şi ignoranţa generează astfel de indivizi. Dacă societatea va înnebuni şi va înstrăina tineretul de religie, de credinţă, de Biserică, de Hristos, omenirea o să ajungă în mare ceartă, iar răul va ajunge în starea de necredinţă.

  Biserica are datoria să-şi facă treaba şi poporul, care face parte din Biserică, trebuie să apere domeniul sacru, singurul care dă sens şi scop vieţii.” (IPS Justinian, caietul 186, anul 2014-2015).

  Fiind mereu înconjuraţi de copii, nu ne simţim întristaţi şi ne simţim în pridvorul veşnicei fericiri, a primăverii pentru care vom învia simţindu-i lângă noi. Cunosc părinţi ce trăiesc o veşnică primăvara, având copii reuşiti, educaţi, cu frică de Dumnezeu şi cu talente de excepţie în masa mare de talente. Este familia colegului de la NVTV, Dumitru Ţimerman, cu fiul Graţian, în clasa a VIII-a, talent la pian, cu premii şi distincţii ce-l plasează cu mult peste graniţele judeţului. Să-i spunem că este “minune” ? La fel, familia Torje, cu un fiu de liceu, Cristian, contopit total cu pianul, mândrie a Liceului de Arte, a judeţului şi ţării! Ce frumos, copii “minune”!

  Asta înseamnă muncă, educaţie, încredere şi responsabilitate! Aceşti părinţi au înţeles că viaţa lor se înnoieşte prin copii aşa cum se înnoieşte natura la revenirea primăverii. Pentru aceşti copii, în fiecare zi este sărbătoare şi nu aşteaptă, în mod special , “1 Iunie”, dar … de ziua lor merită, din plin, urări de sănătate, bucurii şi împliniri, alături de un sincer “La mulţi ani !” lângă frumoasele lor familii! Merită urări din partea martorilor vii, autentici , care l-au cunoscut pe Iisus, pe fiul lui Dumnezeu, din partea celor ce-i cunosc pe ei, i-au ascultat şi i-au aplaudat, au asistat la decernarea premiilor obţinute şi… din partea NVTV- prieteni sinceri ai celor talentaţi!

  De prin 1980 m-a frământat gândul că în lumea aceasta nu există şapte minuni, ci opt, prima fiind copilul. În anul acela, de 1 Iunie, în “Flacăra”, mi-a apărut o poezie pe prima pagină, iar dimineaţa, la radio, la “Moment poetic” am auzit recitându-se poezia, pe un frumos fundal muzical. Vreau să vă fac cunoscute aceste versuri, dedicate din suflet COPILULUI, de pretutindeni, de diversele culori, acum, de ziua lor:

  A opta minune a lumii!
  A opta minune a lumii
  Ştim, s-a născut cea dintâi!
  Înainte de Templu,
  de Grădini suspendate,
  De toate… S-a născut copilul!
  Aşa-i că nu-s şapte?
  Să sune trâmbiţele omenirii,
  S-audă şi negru, şi alb, şi galben,
  Că legea cea mai firească a firii
  E dragostea pentru
  Marea Minune a Lumii!

  Gândind aşa, iertarea devine uşoară pentru omul cu inima curată, fiindcă acesta îl vede pe Dumnezeu, iar în Dumnezeu i se descoperă veşnicia întreagă. Descoperă-mi şi mie, Doamne, izvoarele milostivirii Tale cele ascunse de ochii oamenilor. La fel şi raza de nădejde, ca să văd multele locaşuri din casa Tatălui. Îmi vei oferi priveliştea luminoasă a slavei Tale să pot ura copiilor de azi, sănătate, bucurii, împliniri şi părinţi cu dragoste pentru voi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img