Conform cerințelor UE, până în anul 2020 colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile trebuie să atingă procentul de 50 % față de 4 % cât este la ora actuală la nivelul județului Satu Mare.
În domeniul gestiunii deșeurilor și nu numai activitatea de informare, conștientizare a populației este cea mai importantă pentru ca populația județului Satu Mare să se poată implica și contribui la atingerea țintei de 50%. În acest sens, în calitate de director executiv Elisabeta Bekessy inițieză programe de educație ecologică, acțiuni în contextul evenimentelor de mediu în care, cu sprijinul Corpului Voluntarilor Ecologi, înființat în urma apariției Legii voluntariatului, mobilizează întreaga comunitate sătmăreană. Acțiunile au atât parte de teorie cât și practică.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei au inițiat ,,Carava deșeurilor reciclabile,, care s-a materializat prin înființarea unor puncte de colectare la intrarea în instituțiile de învățământ. Elevii, în urma unor instruiri oferite de către specialiștii APM, au dialogat cu cetățenii pentru a-i sensibiliza în colectarea selectivă a deșeurilor și predarea lor la punctele de colectare de la nivelul școlilor din județ. În decurs de numai o zi, la nivelul județului s-a colectat o cantitate de 15 tone de deșeuri reciclabile care au fost ulteruior predate firmelor colectoare autorizate de către APM.
“În 2017 cu ocazia Zilei Mondiale a Voluntariatului APM a lansat pentru o perioadă de 6 luni programul ,,Milioane de capace-Milioane de zâmbete!,, care are ca scop colectarea capacelor de PET de către preșcolari și a flacoanelor de plastic de către școlari, pentru ca în preajma Zilei Mondiale a Mediului, să realizăm prin efort comun cel mai lung panou mozaic reprezentând imagini din povești populare, anul 2018 diind Anul European al Patrimoniului Cultural.” A spus directorul APM Satu Mare.
În urma unei ample mediatizări a programului, un număr de 95 de instituții de învățământ preșcolar și școlar s-au înscris în program urmând să se realizeze 51 de panouri, așezate unul lângă celălalt (un panou de cca. 150 m.)
În perioada decembrie – mai instituțiile au colectat deșeurile reciclabile și în lunile Aprilie și Mai este perioada dedicată realizării panourilor . La lansarea programului dorința noastră era de a intra în Cartea Recordurilor- România, după cum decurg lucrurile avem toate șansele. Din raportările de până acum rezultă că s-au adunat mult mai multe capace decât este pentru realizarea panourilor, prin urmare dacă realizăm 150 m de panou este garantată intrarea în cartea recordurilor având în vedere faptul că până acum acest record nu a fost atins de nimeni. Pe perioada dec.2017-martie2018, Grădinița nr.9 este fruntașă cu 44025 de capace și Școala nr. 10 cu 36032 de flacoane de PET din totalul de 458334 de capace colectate în această perioadă. Pentru toți participanții premiul va fi Titlul ,,Cartea Recordurilor,, iar primele 10 grădinițe și școli cu cele mari cantități de capace colectate (kg/preșcolar respectiv școlar) vor beneficia de o tabără gratuită de o zi la Tarna Mare în perioada 25.06.2018-03.07.2018.
“ Sunt ferm convinsă că acești tineri în urma implementării programului vor continua colectarea deșeurilor reciclabile ba mai mult așa cum procedează la ora actuală, fără să exagerezi, dar pur și simplu îi obligă pe părinți să colecteze capacele și împreună să le predea la reciclare.” A declarat Dir.APM Satu Mare Elisabeta Bekessy.
În data de 9 Iunie ora 9.00 alaiul format din : majorete, toboșari, caruri alegorice și preșcolari, școlari îmbrăcați în costume realizate din materiale reciclabile se vor deplasa, după depunerea de jerbe de flori la statiua lu Kiss Gedeon din Grădina Romei, pe traseul : Calea Traian-Avram Iancu-Fabricii – Stadionul Daniel Prodan unde apoi se va realiza panoul uriaș pentru a putea fi evaluat și apoi cu sprijninul Consiliului Județean și primăria Satu Mare va urma un amplu program cultural dedicat Anului European al Patrimoniului cultural.
“Dacă ne unim forțele ca simplii cetățeni, dacă UAT-urile vor realiza o infrastructură corespunzătoare colectării selective a deșeurilor și dotarea necesară astfel încât ,,cetățeanul să plătească după cât aruncă,, sunt convinsă că ne vom apropia de procentul impus de UE.” a mai precizat Elisabeta Bekessy.
Raluca Jofi