More


  Corespondenţă din Canada: Răsfoind ziarele româneşti, aflăm:

  - Advertisement -
  • Premierul Trudeau, titlu de Doctor Honoris Causa din partea New York University. După ce în iulie 2017 a primit un doctorat onorific din partea University of Edinburg, i se va conferi o distincţie similară. Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa în Drept va avea loc în data de 18 mai, pe Yankee Stadium. În motivarea deciziei, universitatea americană a menţionat: “ În calitate de premier al Canadei, Justin Trudeau se concentrează pe crearea de locuri de muncă, consolidarea diversităţii canadiene, lupta împotriva schimbărilor climatice, reconcilierea cu popoarele autohtone”, remarcând şi ponderea femeilor în Cabinetul Trudeau.
  • Refugiaţii, din nou la porţile Canadei . Numărul celor care trec ilegal frontiera americano-canadiană este din nou în creştere. Numai în weekend-ul de Paşte au fost depistate circa 600 de persoane care au intrat în Canada şi au solicitat azil. Cele mai multe sunt de origine nigeriană. Se aşteaptă o nouă creştere a celor care vor încerca să treacă fraudulos graniţa dinspre SUA, dar s-au luat măsuri pentru a evita situaţii de criză la frontieră.
  • Pe ce motive se poate solicita azil? Există doar două categorii de motive pentru care un cetăţean străin poate solicita protecţia Canadei. Ca refugiat/ Convenţia de la Geneva 1967 şi Protocolul adiţional din 1969. Pentru a se putea aplica rezoluţiile, motivul persecuţiei la care este supus solicitantul în propria ţară trebuie să se încadreze în unul din cele 5 domenii: religie, rasă, naţionalitate, opinie publică, apartenenţa la un grup social. Canada recunoaşte doar două astfel de grupuri: femeile şi minorităţile sexuale. Nu sunt motive pentru a solicita azil situaţii ca : sărăcia, dorinţa de a avea o viaţă mai bună într-o altă ţară, nivelul de trai general. Azilul nu se acordă pentru suferinţele sau persecuţiile din trecut, ci pentru evitarea celor din viitor. Dobândirea statutului de azilant este complexă şi din punct de vedere juridic, legislaţia canadiană este foarte stufoasă.
  • Harta interactivă cu schimbările climatice în Canada. O hartă online care arată cum vor afecta schimbările climatice numeroase zone canadiene în următoarele decenii a fost pusă la dispoziţia publicului de cercetători de la Universitatea din Winnipeg. Se poate vedea că în perioada 2051-2080 Montreal va avea anual o medie de 50 de zile în care temperatura va depăşi 30 de grade Celsius. În cercetare sunt aplicate modele performante de prognoză, estimându-se schimbări ce vor avea loc în următorii 60 de ani în 2000 de regiuni din Canada. Harta a fost realizată pe baza a două scenarii; cel optimist, în care poluarea cu gaze cu efect de seră se va menţine la cote reduse, şi cel pesimist cu o cantitate ridicată de GES. În prima variantă Montreal va avea 18 zile pe an cu temperaturi între 30 şi 40 de grade Celsius, iar în cea de a doua, numărul zilelor caniculare va fi 80.
  • Exagerări în ripostele poliţiei faţă de suspecţi. În perioada 2000-2017, 461 de persoane au fost împuşcate de poliţiştii canadieni, iar în 21 de cazuri acestea nu erau înarmate, dar forţele de ordine au considerat ca fiind în posesia unor “arme” cu potenţial letal : obiecte ca mouse-ul de calculator sau capac de WC. Experţii în domeniul Dreptului consideră aceste cifre extrem de alarmante, mai ales că este greu de justificat uciderea unei persoane care în momentul contactului cu poliţia nu înfăptuia un act criminal. Circumstanţele în care forţa letală poate fi utilizată sunt extrem de rare, atrag atenţia specialiştii. Poliţia susţine că atunci când oamenii ordinii sunt solicitaţi să intervină, ei nu au informaţii ample, ci foarte sumare şi, mai mult, cei care apelează la 911 dau în multe cazuri informaţii eronate iar poliţiştii au la dispoziţie extrem de puţin timp pentru a îndepărta pericolul din spaţiul public. Astfel de erori au urmări tragice nu doar pentru familiile victimelor, există poliţişti care după ce au împuşcat o persoană neînarmată au dezvoltat stres post-traumatic şi au rămas cu efecte psihice toată viaţa. Ancheta jurnaliştilor a scos la iveală că 70% din cele 461 de persoane împuşcate de poliţişti în ultimii 17 ani sufereau de boli mintale sau consumau droguri, Poliţia federală a raportat cele mai multe cazuri în care agenţii săi i-au împuşcat pe cei bănuiţi de crime: 118 victime în perioada menţionată anterior.
  • Concert Verdi cu Corul La Muse. Şefa şi dirijoarea corului şi a orchestrei La Muse, Ioana German, vă invită la concertul dedicat muzicii marelui compozitor italian, în 6 mai, orele 17.30, la biserica Saint-Edward din Montreal. Cele mai frumoase fragmente din operele lui Verdi vor fi interpretate de invitaţi din România: Dan Popescu (bas), de la Opera din Braşov şi Antonela Barnat (mezzo-soprană) de la Opera Naţională din Bucureşti. Alături de ei vor concerta din Montreal : Chantal Fionne (soprană), Marina Negruţă, Anca Maria Grigoriu, Jaime Sandoval.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img