More


  FOTO/VIDEO. Fructele de sezon, scumpe doar în piețe. Ce spun producătorii

  - Advertisement -

  Pofticioșii fructelor roșii se pot răsfăța în această perioadă din belșug cu fructele preferate. Este adevărat că prețurile sunt destul de piperate, însă producătorii mai țin de ele atât cât pot. Am făcut o vizătă în Piața Mare pentru a vedea care sunt cu adevărat prețurile. Chiar dacă pe internet circula svonul cum că, kilogramul de cireșe costă 100 de lei, situația stă puțin altfel.

  Cireșe la 20-30 de lei/kg

  Este adevărat că nu sunt multi comercianți care vând cireșe însă kilogramul acestor fructe de mai, nu depășește 20-30 de lei. Pentru cei care doresc doar să-și astâmpere pofta, se vând și la legătură.

  “Vânzarea merge așa și-așa. Mai mult de 3-4 kilograme pe zi, nu vindem. Oamenilor li se par scumpe dar nu avem cum să lăsăm din preț. Majoritatea cumpără la legătură…costă 2-3 lei ”, ne-a spus o comerciantă.

  Lebenița în piață se vinde cu 8 lei Kilogramul. În general sătmărenii cumpără jumătate de lebeniță sau chiar un sfert. Poate că nici gustul nu este încă cel mult dorit și prețul este destul de ridicat.

  Căpșunii, vedetele pieței
  Căpșunii sunt acum fără doar și poate, vedetele pieței. Săptămâna trecută se vindeau la 15 lei kilogramul, acum prețul a mai scăzut însă este tot măricel. Unii comercianți vând căpșunii la 8 lei, unii la 10, în timp ce alții la prețul de 12 lei kg…pe motiv, spun ei, că sunt proaspeți și frumoși.

  “Un kilogram de căpșuni îl dăm cu 12 lei. Sunt aduși din Halmeu și munciți din greu. Săptămâna acesta încă ținem de preț, de săptămâna viitoare îi vom da mai ieftin…s-ar putea să ajungă la 5 lei.” a spus una dintre comerciantele care vinde căpșuni.

  Căpșuni scumpi doar la ”bișnițarii” din piețe
  Un sătmărean întâlnit în piață era revoltat datorită faptului că mulți dintre cei care vând căpșuni în piață sunt doar “bișnițari”. Ei nu lucrează pământul ci merg să cumpere din Halmeu căpșunii la prețuri mici iar apoi vin în piață și îi dau la preț dublu.

  “Am venit și m-am uitat la căpșuni. La noi la Halmeu vin bișnițarii aceștia care vin și vând în piață, îi cumpără cu 6-7 lei și îi dau dublu. Noi care muncim mult,săpăm ,punem paie, udăm , că ploaie nu este , ne doare sptele… și ei vin în piață și îi dau la preț dublu. Aici sunt aduși chiar și din Micula, Drăgușeni, Turulung, de aici din județul Satu Mare, dar poate sunt care îi aduc și din altă parte, chiar din străinătate. Anul acesta s-au făcut căpșuni roditori dar mărunți pentru că nu a fost ploaie multă, nu sunt atâția ca și în alți ani”, a spus sătmăreanul revoltat care spune despre el că este un producător de căpșuni.

  Așadar dacă doriți să mâncați aceste fructe, fie cumpărați doar de gust fie așteptați să mai scadă puțin prețurile.



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img