More


  FOTOGALERIE. 14 Mai, ziua în care Sătmarul a renăscut

  =

   

  Tragicele evenimente din anul 1970, când apele Someșului au ieșit din matcă și au curmat viețile a aproape 60 de oameni și peste 20 de mii de animale, nu a însemnat altceva decât renașterea orașului Satu Mare.

  Data de 14 Mai 1970 a însemnat o tragedie pentru Satu Mare. Pe de altă parte în 14 Mai 1970 a renăscut solidaritatea sătmărenilor, a renăscut un oraș.

  56 de oameni şi peste 20.000 de animale a ucis Someşul în data de 14 mai 1970. Alţi mii de sătmăreni şi-au pierdut agoniseala, după ce apele învolburate au acoperit o treime din judeţ şi mai bine de jumătate din oraşul Satu Mare.

  În cifre seci, pierderile suferite de populaţie au fost estimate de autorităţile de atunci la 259 de milioane de lei.

  În cartierul de jos al municipiului Satu Mare, nivelul apei la inundaţiile catastrofale din 1970 a atins doi metri. Zona este denumită acum cu numele „14 mai“, după data în care Someşul a luat 56 de vieţi omeneşti şi a făcut pagube de aproape 300 de milioane de lei.

  Potrivit lucrării „Epopee pe Someş“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduţi în construcţii, 6,2 milioane de lei în transporturi şi peste 64 de milioane prin oprirea activităţilor de producţie.

  Însă Sătmarul a renăscut din propria-i cenușă, ca Pasărea Pheonix. A fost momentul în care, practic, orașul a fost recosntruit și, mai mult de atât, s-a dezvoltat.

  Totuși, ca semn de aducere aminte, victimele inundațiilor din ’70 vor fi comemorate, astăzi, de la ora 11.00, la monumentul din Piața 14 Mai.

  Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, îi invită pe toți sătmărenii astăzi, 14 Mai, la evenimentul de comemorare a victimelor indundațiilor din 1970.

  ”Vă invit luni, 14 mai 2018, de la ora 11.00, la monumentul din Piața 14 Mai, să comemorăm împreună sacrificiul celor care au murit în timpul inundațiilor și să ne amintim de efortul celor care au salvat și apoi reconstruit orașul”, este mesajul transmis sătmărenilor de primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img