More

    FOTOGALERIE. Campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, la Satu Mare

    După ce ieri Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a dat startul primei etape a campaniei naționale “Informare acasă! Siguranță în lume!”, aceasta a fost prezentată astăzi și la Satu Mare. Evenimentul a aut loc în sala de festivități a Colegiului Național ”Ioan Slavici”.

    La eveniment, pe lângă circa 300 de elevi de la mai multe școli din județ, au mai fost prezenți ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, senatorul Gabriel Leș, secretarul de stat în cadrul Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Debelka, dar și prefectul Darius Filip, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, alți directori de nstituții subordonate ministerelor implicat în această campanie.

    În deschiderea activității, secretarul de stat Lilla Debelka s-a referit la importanța pe care tinerii care își propun să plece la studii în afara țării trebuie să o acorde informării prealabile.

    “Oportunitatea de a studia peste hotare este un avantaj extraordinar iar voi, tinerii români, faceți cinste țării oriunde alegeți să continuați studiile începute acasă. Este esențial ca atunci când căutați o universitate, o bursă, un program de studii să aflați în detaliu la ce riscuri vă puteți expune, ce drepturi și obligații vă revin în statul respectiv și cum să evitați să deveniți victime ale abuzurilor de orice fel. Informația vă face mai pregătiți, mai puternici”, a subliniat Lilla Debelka.

    Totodată, ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a afirmat că această campanie are scopul de a-i informa pe cetăăenii români despre drepturile și obligațiile pe care le au atunci când se deplasează în străinătate.

    ”Este vorba despre un nou program al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu mai multe ministere, printre care și Ministerul Tineretului și Sportului, care are ca scop informarea tinerilor și a cetățenilor despre drepturile dar și riscurile le au în momentul în care merg în străinătate. Fie că vorbim despre o deplasare în vacanță, pentru studii, fie pentru acei oameni care merg la muncă în străinătate. Este foarte important ca cetățenii români să simtă că România este alături de ei, indiferent unde se află în țară. Ministerul pe care-l reprezint are atât sportivi care aleg, uneori, să facă performanță în țările străine, dar și mulți tineri fie calea învățământului străin, fie să-și petreacă o mică parte din viață în străinătate”, a declarat Ioana Bran.

    Și ceilalți vorbitori, în speță senatorul Gabriel Leș, prefectul Darius Filip și președintele Consiliului Județean, Pataki csaba, au apreciat această campanie care a fost prezentată astăzi la Satu Mare.

    Proiectul se va derula în două etape, şi se va desfăşura la nivelul celor 41 de judeţe ale României.

    Având în vedere diversitatea de vârstă și de ocupație a potențialilor migranți, fie în calitate de lucrători sau în cea de elev ori student, s-a stabilit ca prima etapă a campaniei să se adreseze populației școlare și universitare, în perioada mai-iunie. Cea de a II-a etapă, dedicată informării și prevenției adulților care doresc să muncească în afara granițelor țării, în domeniul serviciilor, în special agricultură, urmează să se desfășoare în perioada septembrie-octombrie, cu sprijinul consiliilor județene și al unităților administrativ-teritoriale.

    Dată fiind complexitatea problemelor care fac obiectul campaniei, această campanie se derulează în parteneriate cu: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, asigurând astfel o informare profesională și autorizată.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE