În jurul lumii cu Afdam şi Cfaim – un nou început ce uluiește lumeaBună dimineața Satu Mare! Bună dimineața România … Cfaime ce bine este acasă … să dormi liniștit pe perna-ți săracă, dar proprietate personală și nerevendicată de nimeni … Deocamdată, Afdame, deocamdată. După cum ați putut observa stimați cititori la începutul transmisiei noastre, noi, umilii dumneavoastră servi Afdam și Cfaim, corespondenți de politică internă și internațională ai Agenției de Știri – Tsev Dron Ed Atezag, ne aflăm în redacție, visând la pregătirea Zilei Internaționale a Muncii, 1 Mai. Da, deja îmi simt Afdame papilele gustative pregătite pentru tradiționalii mititei și pentru berea din dotare, mai ales că azi vom veni la pachet cu știri de politică internațională de maximă importanță.

„Nu spun că voi face asta, chiar dacă aveți o vagă bănuială“, a sunat răspunsul președintelui Donald Trump, dat omologului său francez Emmanuel Macron, la solicitarea acestuia privind semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul. Asta înseamnă Afdame că dincolo de scuturatul mătreței prezidențiale … ”marca Macron”, întâlnirea cu Henry Kissinger la cina de marți și multe alte flash-uri de imagine ce au făcut deliciul presei internaționale, replica de mai sus atestă că vizita liderului de la ”Palais de l’Elysée” în S.U.A. este departe de a fi socotită un mare succes? Știi Cfaime, sunt surprins de previzibilitatea derulării evenimentelor din timpul acestei vizite. Așa cum ne puteam aștepta … acest gest de eliminare a mătreții poate părea ca un gest patern prin care ”Mister President” a dorit să-i arate omologului său francez slăbiciunile și defectele unui colos încă poleit, dar cu picioare de lut, numit Uniunea Europeană. Să ținem cont că Emmanuel Macron a încheiat miercuri o vizită de trei zile în S.U.A., având în față două ultimatumuri americane: până pe 1 mai, liderii UE trebuind să ia măsuri pentru a evita impunerea unor tarife suplimentare pentru exportul de oțel și aluminiu în America (sursă Cotidianul). De altfel, Trump a anunțat că va decide, pe 12 mai, dacă va renunța la acordul „dezastruos“ cu Iranul semnat de predecesorul Barack Obama, însă apreciat de Germania și Franța, căci deschide porțile comerțului și investițiilor în Republica Islamică. Adică să înțeleg că U.E. are nevoie ca de aer de acest acord? Normal … dovadă stă intenția Doamnei Cancelar Merkel de a-i călca pe urme lui Macron, prin vizita pe care a efectuat-o la Washington pe data de 27 aprilie. Citând încă odată Cotidianul putem deduce că: ”Dacă nu a adus nimic concret pentru Europa în urma vizitei sale pline de fast în SUA, președintele Macron va putea cel puțin să încerce un sentiment de plăcere sadică față de cancelarul german și să se bucure că a obținut din partea lui Trump rolul de reprezentant principal la Washington al unei Uniuni Europene în care America nu mai crede.”

De departe, cea mai tare știre din viața politică internațională este: „Coreea de Sud şi Coreea de Nord au decis să continue programul de reuniune a familiilor separate, cu ocazia Zilei eliberării naţionale din acest an, la 15 august”. Așa sună comunicatul comun al celor două Corei, unde se face referire la ziua care marchează capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, BBC titrează: ”Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a păşit pe teritoriul vecinilor de la sud păşind linia militară care a împărţit peninsula la sfârşitul Războiului din Coreea din 1953”; în timp ce pe la noi, Cotidianul publică cu litere de-o șchioapă: ”Anunțul istoric al celor două Corei”, iar Adevărul titrează: ”Liderul Coreei de Nord şi cel al Coreei de Sud au dat mâna la graniţa dintre cele două state”. „Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii”, a declarat la începutul întâlnirii cu Moon Jae liderul Coreei de Sud, șeful de stat a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului, însoţit de sora sa Kim Yo Jong, de cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Mai mult, Kim Jong-un i-a spus în timpul întâlnirii oficiale, omologului său sud-coreean: „Nu există niciun motiv să ne luptăm între noi – suntem o singură naţiune”, expresie care pune în încurcătură toată comunitatea internațională, care vedea în Coreea de Nord o veritabilă ”piază rea”, printr-o mișcare de șah care eclipsează și întoarce la 180 de grade realitatea politică mondială.

Valeriu Ioan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts