More


  Monumente istorice ale județului, patrimoniu național și universal. Care sunt acestea

  =

  Cele mai importante monumente istorice ale județului Satu Mare fac parte și din patromoniul național, unele chiar european. Principalele monumente au fost prezentate ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, prezidată de prefectul Darisu Filip, de către directorul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu.

  Din punct de vedere valoric, lista monumentelor istorice cuprinde următoarele categorii: grupa A – monumente istorice de valoare naţională sau universală, grupa B – monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local.

  Astfel, situl arheologic de la Medieşu-Aurit Şuculeu se întinde pe o suprafaţă de aprox. 25 ha pe terasa sudică a râului Ratca, amplasament favorabil pentru locuirea umană. Situl arheologic reprezintă cel mai mare centru de producţie ceramică din spaţiul european situat în afara fostului Imperiului Roman. Cuptoarele au un caracter unicat în Europa Centrală, având dimensiuni ce depăşesc uneori un diametru de 200 cm.

  Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale urbei nostre, considerat chiar simbolul oraşului Satu Mare, este hotelul ”Dacia”. Clădirea hotelului „Dacia” a fost construită pe locul fostei Primării a oraşului, aşa-numita „Casă cu turn”, ridicată în stil baroc în 1777. În anul 2008 s-a dorit consolidarea, restaurarea şi reamenajarea clădirii, an în care s-au obţinut avizele necesare. Lucrările sau demarat în februarie 2009, concretizându-se prin extinderea beciului existent incluzând întreaga clădire şi prin decaparea tencuielii de pe pereţii interiori. S-a început consolidarea din beci şi s-a urcat prin cămăşuirea pereţilor şi a stâlpilor de susţinere până la nivelui etajului întâi, moment în care, în august 2009, din lipsa resurselor financiare, lucrările s-au oprit. Clădirea se află şi azi într-o stare de degradare continuă expusă intemperiilor.

  Cel mai valoros monument de for public din municipiul Satu Mare este statuia marelui om politic, conducător al Mişcării Memorandiste, Dr. Vasile Lucaciu. Fiu al plaiurilor sătmărene, născut în localitatea Apa, Vasile Lucaciu a fost puternic legat de oraş, trecând aici în nefiinţă la 28 decembrie 1922. Dorinţa de a ridica un monument în cinstea marelui luptător pentru drepturile românilor a fost concretizată în 1935, când a fost organizat un concurs în vederea realizării unei statui pe măsură.

  Au fost amintite şi următoarele patrimonii: Catedrala romano-catolică „Înălţarea Domnului”, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica reformată cu lanţuri, Turnul Pompierilor, Palatul Justiţiei, Biserica reformată din Acâş, Mănăstirea franciscanilor “Sf. Anton” din Căpleni, Ansamblul castelului Károlyi din Carei, Monumentul Ostaşului Român din Carei şi Casa memorială „dr. Vasile Lucaciu” din Apa.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img