More


  Sâmbra Oilor, festivalul emblematic al Țării Oașului. La ediția cu numărul 62

  =

  Festivalul folcloric ”Sâmbra Oilor” este evenimentul emblematic al Țării Oașului și se desfășoară, neîntrerupt, de 62 de ani. Ediția din acest an se va desfășura, potrivit tradiției, duminică, pe dealul de la Huta Certeze. La eveniment vor fi prezente, pe lângă autoritățile locale și județene, și o serie de miniștri din actualul Guvern al României.

  Personalități prezente la festival

  Evenimentul de la Huta certeze este organizat de Instituţia Prefectului, Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa de Cultură Negreşti Oaş.

  În afară de personalitățile județene și locale, la eveniment vor fi aproape sigur prezenți și Ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și, bineînțeles, ministrul Tineretului și Sportului, sătmăreanca Ioana Bran.

  Gheorghe Turda, invitat de onoare

  Manifestarea va începe duminică la ora 11.00 cu Irina Man și Grupul din Bixad, urmați de Petre si Petrică Zele, Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț precum și de recitalul susținut de Petrică Mureșan.

  Deschiderea oficială va avea loc de la ora 12.00, urmată de momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui. Evenimentul va continua cu momentul artistic oferit de Ansamblul Folcloric „Oașul” și Maria Tripon din Negrești, precum și de Ansamblul Folcloric „Tulnicul” din Maramureș.
  Invitatul de onoare al ediției din acest an a Sâmbrei oilor este cunoscutul interpret Gheorghe Turda care va urca pe scenă în jurul orei 14.00.

  În continuare, rând pe rând, pe scenă vor mai urca Ansamblul Folcloric al Județului ”DORURI SĂTMĂRENE’’ și Palatul Copiilor Satu Mare; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”; Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană”; Georgiana –Țâpuritoarea Oașului; Mihai Zele și Ansamblul Țara Oașului; Ansamblul Florile Turțului; Țâpuritoarele din Batarci – Maria Hosu și Grupul de țâpuritoare din Racșa.

  Ce este de fapt Sâmbra?

  Termenul „sâmbră” semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

  După ce treaba este terminată, toată lumea trece la dans de sâmbra oilor. „Sâmbra oilor” este un obicei străvechi din „Ţara Oaşului”, judeţul Satu Mare. În Ţara Oaşului autorităţile comuniste nu au reuşit să naţionalizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să lucreze pământurile lor şi păstrează cu încăpăţânare tradiţiile lor.

  Sâmbra oilor, este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, ea are loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea şi numărarea oilor ca şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img