More

    “Sâmbra oilor” – mândria Ţării Oaşului

    În fiecare an, “Sâmbra oilor” de la Huta Certeze a devenit atracţia principală a celor mai harnici oşeni din Ţara Oaşului, dar şi pentru foarte mulţi locuitori ai judeţului Satu Mare. Încă de mici copii aşteptam cu nerăbdare să mergem la “Sâmbra oilor” împreună cu părinţii, iar mai târziu… cu iubitele şi prietenii, pentru a gusta din caşul proaspăt şi din urda tradiţională. Ne pregăteam cu o zi înainte de a merge la “Sâmbra oilor”, dar mai cu seamă porneam dis-de-dimineaţă la drum pentru a găsi un loc bun în faţa scenei amenajate pe dealul de la Huta Certeze. Duceam cu noi pături pe care le aşezam pe iarbă, iar apoi asistam la spectacolul tradiţional susţinut de artiştii oşeni, codreni, maramureşeni sau alte vedete al folclorului românesc venite din ţară în calitate de invitaţi speciali. Asistam cu mare interes la mulsul oilor, la măsuriş, iar după aceea la prepararea acestor delicatese din lapte de oaie. Ne amuzam de glumele oierilor, care mulgeau oile şi ne îndemnau să gustăm din pălinca de prune “galbână” adusă special la “Sâmbra oilor“.

    Acest obicei străvechi nu a fost desfiinţat nici în perioada comunistă pentru că niciodată acesta nu a aparţinut politicului şi nici nu s-a reuşit naţionalizarea proprietăţilor oşenilor. În acest fel, străvechea tradiţie a păstoritului a rămas vie până în zilele noastre. Se spune că această datină străbună marchează începutul urcatului oilor la munte, iar acest moment este pregătit încă de la Sfântul Gheorghe. Din unele explicaţii reiese că: “ Termenul de sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului”. În popor această sărbătoare câmpenească dedicată oierilor mai este denumită şi „Ruptul sterpelor”, ceea ce înseamnă „…separarea şi numărarea oilor şi măsurarea laptelui de către ciobanii care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi”.

    Doamne, câte amintiri frumoase păstrăm în sufletele noastre de la “Sâmbra oilor” de altădată, din vremea tinereţii noastre. De fiecare dată, aşteptam cu nerăbdare să urmărim spectacolul folcloric desfăşurat pe scena de la Huta Certeze, dar mai ales să-i vedem pe oaspeţii de seamă veniţi din alte oraşe ale ţării sau de la Bucureşti, fie ei politicieni sau artişti consacraţi. Unele personalităţi se îmbrăcau în straie oşeneşti spre bucuria spectatorilor şi a gazdelor din Ţara Oaşului. “Danţurile” oşeneşti erau apreciate de oaspeţi, dar şi nemuritoarele “ţâpurituri” autentice. Persoanele mai în vârstă afirmau în urmă cu câţiva ani că întotdeauna a plouat pentru scurt timp de “Sâmbra oilor”. Aceste mici furtuni nu-i descurajau niciodată pe cei care participau la această petrecere câmpenească, asortată cu mici, cârnaţi, “boace” şi alte delicatese culinare stropite din plin cu bere şi vin.

    Maestrul Gheorghe Turda este invitatul de onoare, după cum am aflat din presa sătmăreană, la “Sâmbra oilor”, care păstrează farmecul nealterat al spectacolului “la scenă deschisă”, unul dintre interpreţii “generaţiei de aur” a folclorului românesc. La ediţia din acest an a “Sâmbrei oilor” ne vom bucura din nou de ospitalitatea tradiţională a oşenilor şi cu siguranţă vom adăuga în “tolba cu amintiri” noi şi noi bucurii trăite pe dealul de la Huta Certeze.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE