Ştiaţi că românii sunt clasaţi între primele 10 comunităţi din Montreal?Citind ‘’Pagini româneşti’’, la pagina 9 am dat peste un material interesant, semnat de Viorel Anghel, material ce se referă la recensământul din 2016, dându-ne posibilitatea să aflăm câţi români sunt în această frumoasă şi importantă metropolă a Quebecului.

Oricum, Ville de Montreal a înregistrat între 2011 şi 2016 o creştere demografică de 3,3%, ajungând să aibă la recensământul din 2016, un număr de 1.704.694 de persoane. (Mă întreb după ultimul recensământ din România se ştie câte persoane suntem?)

Oare ce s-a întâmplat cu comunitatea românească din Montreal? Ultimele date despre această comunitate datează din 2006, în ciuda faptului că fostul premier Stephen Harper a cerut ca statistica din Canada să nu mai colecteze indicatori privind comunităţile etnice.

În 2006 erau în Montreal 14.480 de români, adică 3 % din imigranţii stabiliţi aici. În 2016 avem 11.540 persoane de origine română în Montreal, adică 2 % din imigraţia stabiliţi aici. După franceză şi engleză, româna este a opta limbă care se vorbeşte în Montreal, având înaintea ei arabă, spaniolă, chineză, creolă, vietnameză şi rusă. Sub română se află limbile greacă şi persană. Ne întrebăm unde au dispărut românii din Montreal? Chiar dacă statisticile n-au răspuns, se ştie că românii au fost aspiraţi de oraşele de margine a Montrealului. Aşa de exemplu Vestul insulei Laval sau Rive-Sud oferă condiţii mai bune pentru familii, case mai mari şi mai ieftine. Acolo şi comunitatea ortodoxă a crescut chiar dacă slujbele se ţin, cu chirie, într-o biserică anglicană. Atracţia faţă de astfel de zone este o problemă pe care autorităţile din Montreal o ştiu bine, aşa cum ştiu că în 2016 metropola a pierdut peste 16.000 de persoane, care au ales să plece la ceea ce numesc sociologii “450” aluzie la prefixul telefonic pentru Laval şi Rive-Sud.

Concluzia este că românii sunt mai puţini între 2011 şi 2016, doar 1325 de români au pătruns în Montreal, dar mai mulţi români de peste Prut, din Republica Moldova, au venit, ajungând la 2.560.

Dacă am privi distribuţia lor pe cartiere CDN-NDG este cartierul cu cei mai mulţi români. Peste 27.000 locuiesc aici. Pierrefonds, St. Laurent şi Ahuntsic Viu sunt pe locurile următoare. La nivelul întregii insule a Montrealului (cu oraşele alipite), comunitatea numără 12.605 persoane care vorbesc exclusiv română acasă, adică locul opt. Dacă s-ar face clasamentul după limba maternă, numărul acestora creşte la 18.370, ceea ce reprezintă locul 10. După locul naşterii românii ajung tot pe locul 10, cu 14.250. 1695 de români au decis să se stabilească pe ansamblul insulei între 2011 şi 2016. 2900 de moldoveni au făcut acelaşi lucru.

Din multele cifre prezentate mai sus, ne dăm seama că nu realizăm câtă forţă avem, cât de importanţi sunt românii care pot face atâtea lucruri, ducem pe umeri povara neîncrederii, lăsând să ne reprezinte personaje dubioase. Sunt românii de aici prea mult ocupaţi de binele lor, lăsând în plata Domnului ideea de comunitate, idee devenită străină.

Mă gândesc la mulţi absolvenţi de facultăţi, cu studii profunde făcute în România, specialişti în toate domeniile pentru care ţara a cheltuit sume enorme pentru a-i face specialişti, aceştia punându-şi inteligenţa şi toată puterea de muncă pentru un stat străin! Nu-i păcat? Am mai subliniat aceste lucruri şi în emisiunile televizate! Sigur, aici îi atrag condiţiile de viaţă, salariile, condiţiile de muncă şi grija faţă de om (asigurare medicală totală, şcoli, spitale, drumuri, putere de cumpărare, prestigiu, etc). Oamenii, specialiştii de la noi , tinerii absolvenţi pleacă pentru că s-au săturat de politica murdară, de bătăile din conducerea ţării, de promisiuni, de minciuni, de viaţa “trăită” de pe o zi pe alta!

N-am întâlnit pe unul ajuns aici să dorească să se întoarcă în România şi este păcat! Peste tot se construieşte, se repară, se fac autostrăzi, se modernizează instituţii utile, la noi se planifică, se fac proiecte şi… în final se pierde totul, chiar şi speranţele!

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts