More


  VIDEO/FOTO. Victimele inundațiilor din14 Mai 1970, comemorate pios la Satu Mare

  - Advertisement -

  Victimele inundațiilor de la mijlocul lunii mai a anului 1970 au fost comemorate astăzi în cadrul unei manifestări organizate de Primăria Satu Mare la monumentul ridicat în memoria acestui tragic eveniment în Piața 14 Mai din Satu Mare. A fost ridicat un parastas de pomenire, au fost depuse coroane de flori iar primarul Kereskenyi Gabor a spus câteva cuvinte despre inundații din data de 14 Mai de la Satu Mare.

  La manifestarea din Piața 14 mai au fost prezenți, printre alții, prefectul și subprefectul județului Satu Mare, Darius Filip, respectiv Altfatter Tamas, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, consilieri județeni, consilieri locali, director de instituții de concntrate, rude ale victimelor inundațiilor catastrofale din 14 mai 1970.

  După intonarea Imnului de Stat al României, preoții, de toate confesiunile importante ale Sătmarului, au oficiat o slujbă de pomenire atât în limba română cât și în limba maghiară.

  În continuare, primarul Kereskenyi Gabor a spus câteva cuvinte despre ceea ce a însemnat ziua de 14 mai pentru istoria Sătmarului.

  ”14 Mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru. Și se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 48 de ani. Dar, 14 Mai 1970 a însemnat și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității.
  Privind în trecut, putem spune că inundațiile din mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătură asupra orașului Satu Mare.
  Apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus peste 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 120.000 hectare de teren. În acest cartier care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, orașul a fost izolat complet de restul țării.
  Puterea de care au dat dovadă apoi sătmărenii pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! Gravitatea situației a trezit în locuitorii orașului ceea ce m-ai târziu s-a numit ”spiritul sătmărean”. Sute de voluntari au venit în ajutorul militarilor pentru ridicarea de diguri provizorii din saci de nisip, pentru salvarea oamenilor și a bunurilor materiale.
  Au fost brutării și fabrici, unde oamenii au lucrat în apă până la genunchi pentru a asigura proviziile necesare supraviețuitorilor. Spiritul de solidaritatea s-a dovedit și prin convoaiele lungi de camioane care au început să sosească din alte regiuni ale țării și din străinătate cu ajutoare pentru cei loviți de ape. Atunci s-au stabilit și legăturile de înfrățire cu orașele Zutphen și Wolfenbüttel, relații care s-au menținut și peste patru decenii.
  După 48 de ani, sacrificiul de atunci al sătmărenilor trebuie să fie un exemplu pentru noi. Dezbinarea și vrajba aduce doar necazuri. Acum este vremea pentru fapte, nu vorbe, este momentul să ne unim, să construim!”.

  La finalul ceremonialului, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii Satu Mare, a Consiliului Județean, a Primăriei Satu Mare, a PSD, UDMR, PNL și ALDE, dar și din partea Grădiniței 14 Mai.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img