More


  Sfârşit de an şcolar în… „învăţământul românesc de masă”

  - Advertisement -

  Dincolo de emoţiile apropiatelor examene, de capacitate şi bacalaureat, starea sufletească a absolvenţilor de clasa a VIII-a şi a celor de a XII-a este „îndulcită” de bucuria „banchetelor de absolvire”. Poate va veni o vreme în care reforma învăţământului românesc va fi definitivată prin armonizarea programelor de învăţământ cu acelea relaxate şi inteligente, care domină învăţământul din alte ţări europene. La noi, e în „floare învăţământul de masă” gimnazial în detrimentul identificării şi consolidării înclinaţiilor native ale elevilor. Deocamdată, deviza învăţământului românesc este axată pe cuvintele pline de tâlc din proverbul:”Vrei nu vrei, bea Grigore aghiasmă!”.

  Din nefericire, unii elevi, care provin din familii cu o situaţie materială precară, nu reuşesc „să ţină pasul” cu programele stufoase şi „elevate” din învăţământul gimnazial, părinţii nu au bani pentru ore suplimentare, iar abandonul şcolar se produce inevitabil. Dascălii, care au creat programele şcolare actuale, nu s-au gândit la faptul că elevii sunt diferiţi din punct de vedere al calităţilor native şi că nu toţi pot să asimileze o materie sau alta, datorită şi timpului scurt alocat pentru fixarea unor cunoştinţe. Profesorii sunt obligaţi să respecte programa şcolară, care de multe ori se regăseşte în presiunile psihologice care planează asupra elevilor. Există trei coordonate ale presiunii psihologice, existentă în învăţământul românesc, care creează frică, neîncredere de sine şi subestimare în universul interior al elevilor. În primul rând, fiecare profesor are pretenţia ca elevii să cunoască foarte bine materia predată de domnia sa, apoi elevii se simt subestimaţi în faţa colegilor în momentul în care iau note proaste la unele teste. A treia coordonată aparţine părinţilor, care aşteaptă de la copiii lor rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, fără să ţină seama că unele materii au lecţii cu un grad de dificultate ridicat. „Odrasla” degeaba învaţă lecţia „pe de rost” , dacă nu o înţelege şi nici nu e cine să-i explice acasă anumite pasaje din lecţia de zi, pentru că rezultatele vor fi negative. Unii părinţii le spun invariabil copiilor:” Ţi-am creat toate condiţiile, de ce nu înveţi să ai şi tu rezultate bune…?”. În multe situaţii, părinţii sunt depăşiţi de complexitatea materiilor predate la şcoală, chiar dacă au studii superioare şi nu prea înţeleg ei de ce copilul are rezultate negative.

  Un alt aspect, semnalat de foarte multe ori, este acela legat de faptul că multe din teste depăşesc nivelul absolvenţilor din şcoala gimnazială sau de liceu. Există foarte multe informaţii care nu sunt ancorate în realităţile pe care urmează să le trăiască absolvenţii, motiv pentru care profesorii şi părinţii asistă la un dezinteres conştient al elevilor. Gradul de abstractizare este atât de mare încât, la unele vârste, mulţi elevi nu pot să-l înţeleagă, iar pentru a „face faţă” cerinţelor din programa şcolară unii devin, cum se spune, cei mai sârguincioşi „tocilari”. La unele materii, nu se pune accent în mod special pe anumite cunoştinţe, care sunt „digerabile”, pe înţelesul tuturor, extrem de utile pentru viitorii studenţi sau elevi de liceu.

  Cert este faptul că învăţământul românesc are nevoie de o modernizare pragmatică, de o relaxare în care valorile native ale elevilor să fie cultivate şi completate cu noi şi noi cunoştinţe captivante. Deocamdată, actualul sistem de învăţământ se scaldă într-un „conservatorism” prost înţeles, care nu este în concordanţă cu cerinţele exigente, reale ale economiei de piaţă, dar mai ales a sistemelor moderne de învăţământ. Cred că avem nevoie de absolvenţi care să gândească, nu de nişte „papagali” obligaţi să redea nişte informaţii învăţate pe de rost. Cu acest sistem de învăţământ, riscăm să pierdem copii valoroşi, chiar dacă avem şi „genii”, care, culmea, au la toate materiile media zece. Mult succes la examenul de capacitate şi de bacalaureat, tuturor absolvenţilor…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img