More

    5.000 de oameni au fost evacuați din Sumî. 22 de ucraineni, inclusv copii, au fost uciși într-un atac aerian

    Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești. 

    Cât trebuie să mai reziste Ucraina pentru a slăbi poziția Rusiei?

    ACTUALIZARE ORA 10.40 Ucraina trebuie să mai reziste 7-10 zile în faţa atacului Rusiei, pentru ca Moscova să nu poată revendica vreo victorie și astfel să-și vadă poziția slăbită, a spus un înalt oficial guvernamental. Peste două milioane de refugiaţi au fugit până acum din calea celui mai mare asalt asupra unei ţări europene de după Al Doilea Război Mondial.

    Rusia este disperată să obţină măcar o victorie, de orice fel, iar cele mai probabile ţinte sunt oraşul Mariupol şi capitala Kiev, afirmă Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne.

    Pentagonul respinge oferta Poloniei de a ceda gratuit avioanele sale MiG-29 Statelor Unite

    ACTUALIZARE ORA 10.39 Statele Unite consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale MiG-29 armatei americane, pentru ca acestea să fie apoi predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Polonia se oferise să cedeze gratuit MiG-urile sale, cerând la schimb avioane americane cu capabilități similare.

    Un comandant rus capturat de Ucraina spune că militarii au fost păcăliți

    ACTUALIZARE ORA 10.37 Un comandant rus, capturat de Ucraina, a condamnat genocidul făcut de Moscova. El susține că trupele Rusiei au fost păcălite să creadă că naziștii au ocupat Kievul și că acesta are nevoie să fie eliberat. Militarul a adăugat că îi este rușine că a ajuns în această situație.

    22 de oameni, inclusiv 3 copii, uciși într-un atac aerian la Sumî

    ACTUALIZARE ORA 10.35 22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise luni într-un atac aerian rusesc la Sumî, a spus guvernatorul regiunii, Dmitro Jivițki. El a declarat pentru BBC că Rusia a bombardat în timpul nopții o zonă rezidențială din nord-estul orașului și a acuzat-o de „crime în masă”.

    „Trei bombe într-o seară… A fost o noapte îngrozitoare”, a spus el.

    Nouă persoane dintr-o singură casă au fost ucise, șase case au fost complet distruse și aproximativ 20 au fost avariate, a mai spus el.

    Ucraina: Rusia s-a angajat să înceteze focul pentru coridoarele umanitare

    ACTUALIZARE ORA 10.32 Viceprimministrul ucrainean Irina Veresciuk a anunțat că forțele armate ruse au convenit să oprească astăzi focul în zonele coridoarelor umanitare în intervalul 09:00-21:00, ora locală, relatează Reuters.

    E a adăugat că astfel de coridoare de evacuare vor fi deschise miercuri în mai multe zone, inclusiv în Mariupol, dar a avertizat forțele ruse să nu deschidă focul în acele zone.

    Banca Națională a Ucrainei le recomandă refugiaților să nu plece cu bani cash, ci să țină banii pe card

    ACTUALIZARE ORA 9.39 Banca Națională a Ucrainei recomandă ucrainenilor care intenționează să plece în străinătate să-și țină banii pe card și să nu plece cu cash.

    În străinătate, ucrainenii pot face plăți fără numerar pentru bunuri și servicii folosind carduri de plată emise de băncile ucrainene. Retragerea numerarului în moneda țării gazdă este, de asemenea, o opțiune. Atunci când se efectuează astfel de plăți și/sau retrageri, conversia se efectuează pe baza unei rate de conversie stabilite de banca emitentă ucraineană (nu a cursului de schimb în numerar), potrivit sursei citate.

    „De când a izbucnit războiul, mulți ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele și să fugă în țările vecine. Cei care au trecut granița cu grivne (moneda locală a Ucrainei – n.r.) în buzunare s-au trezit în imposibilitatea de a le schimba în moneda locală sau au fost nevoiți să accepte cursuri de schimb care fac astfel de tranzacții fără valoare.

    BNU este conștientă de această problemă și lucrează deja cu băncile centrale ale țărilor vecine pentru a o rezolva. Dar asta va dura timp. Dacă intenționați să părăsiți Ucraina, vă recomandăm să utilizați în siguranță cardul de plată în străinătate. În plățile fără numerar, ratele de conversie sunt mult mai bune decât cursul de schimb al numerarului pe piața neagră”, a declarat viceguvernatorul BNU Oleksii Shaban.

    sursa text: digi24

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE