More


  Presa franceză despre războiul din Ucraina

  - Advertisement -

     Rusia a lansat luni seara o operațiune militară majoră în estul Ucrainei. Moscova deschide astfel o nouă fază a invaziei sale după ce nu a reușit să cucerească capitala, Kiev. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, vorbește la o conferință de presă la Berlin (Germania), 31 martie 2022.

     „Când vezi ce se întâmplă în Donbass, mai mult ca niciodată, este necesar să se oprească importurile de petrol din Rusia”, a declarat, marți, 19 aprilie, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, după ce Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul ţării. „Încercăm să convingem partenerii noștri europeni”, a asigurat el, așa cum este cazul de câteva săptămâni.

     „Ne vom apăra”, promite președintele ucrainean. „Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbass, pentru care s-au pregătit de mult timp”, a spus Volodymyr Zelensky luni seară într-un discurs difuzat pe Telegram. “Oricât de mulți soldați ruși vor fi aduși aici, vom lupta. Ne vom apăra”, a spus el, după ce a avertizat cu o zi înainte că “vor literalmente să termine și să distrugă Donbass”.

     „A doua fază a războiului a început”, conform Kievului. Pentru Andriï Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelensky, acum este clar că „a început a doua fază a războiului”. Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk spune că „sunt lupte în Rubijne și Popasna, lupte neîncetate în alte orașe pașnice”. Donbass, controlat parțial de forțele separatiste pro-ruse din 2014, este principala țintă a Moscovei după eșecul de a cuceri capitala Kiev.

     Site-uri militare vizate din toată țara. Armata rusă susține că a dezactivat doar luni 16 site-uri militare ucrainene, în special găzduind muniție Totchka-U și rachete tactice. Aceste armamente constituie o miză majoră, atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. Evacuările de civili sunt încă blocate. Nici un coridor de evacuare civilă nu a putut fi organizat marți în Ucraina, din lipsa unui acord cu partea rusă, iar acest lucru, pentru a treia zi consecutiv, a deplâns vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

     O întâlnire organizată de Washington. Președintele american Joe Biden este programat să participe marți la o întâlnire virtuală dedicată ofensivei ruse din Ucraina. Potrivit Casei Albe, el va discuta, „cu aliații și partenerii” Statelor Unite, a căror listă nu a fost dezvăluită, „sprijinul continuu pentru Ucraina și eforturile de a se asigura că Rusia returnează conturile”. Liderul nu plănuiește să plece curând în Ucraina, în ciuda dorinței omologul său Volodymyr Zelensky de a face acest lucru.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img