More


  Un premier mai puternic, un Parlament mai solid şi un preşedinte cu atribuţii reduse

  - Advertisement -

  parlamentul-romaniei

  La începutul acestei săptămâni, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta au negociat la Senat, departe de ochii presei, modificările care vor fi aduse Constituţiei. Cei doi au căzut de accord asupra unei formule acceptate atât de PSD cât şi de PNL, eliminând astfel disputele legate de unele propuneri venite dintr-o parte sau alta. Potrivit noii Constituţii, premierul va obţine puteri mărite, în special legate de reprezentarea României în cadrul Uniunii Europene, în timp ce va scădea rolul preşedintelui ţării în raporturile sale cu Guvernul şi cu Parlamentul. De asemenea, Legislativul devine un actor mai puternic pe scena politică, obţinând prerogative de a demite un ministru prin intermediul unei moţiuni simple.

  Liderii USL au negociat în această seară, în biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constituţiei, care va fi depus mâine în cadrul Forumului Constituţional. Amendamentele propuse de USL stabilesc prerogativele preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, dar şi modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse două cazuri speciale când Parlamentul poate fi dizolvat.

  Partidul câştigător va forma Guvernul
  Crin Antonescu a propus ca data alegerilor să fie între 1 aprilie şi 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o lună alegerile prezidenţiale din 2014.
  În primul rând, pe baza negocierilor dintre liderii USL, s-a stabilit că partidul care are cel mai mare număr de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar preşedintele nu are dreptul să o refuze. Liberalii au încercat o cale de compromise: introducerea variantei “partidul sau alianţa”, dar la insistenţele preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, s-a optat pentru varianta simplă cu „partidul”. Ulterior, cel nominalizat la funcţia de prim-ministru trebuie să realizeze o majoritate în Parlament. O soluţie riscantă ţinând cont de faptul că, de la Revoluţie încoace, doar o singură dată, un partid ( FSN în 1992) a obţinut un scor de peste 50% din voturile populaţiei. În rest, câştigătoare la alegeri au fost alianţele (CDR în 1996, Alianţa DA în 2004, USL în 2012). Pe această cale, se da undă verde “aranjamentelor” din Parlament, ca partidul cu cel mai mare scor la alegeri să poarte negocieri pentru formarea unei alianţe guvernamentale pentru formarea guvernului.

  Moţiunea simplă va duce la demiterea miniştrilor
  O altă noutate adusă Constituţiei: în cazul moţiunilor de cenzură, acestea vor purta denumirea de moţiune de cenzură constructivă, cei din Opoziţie fiind obligaţi să vină în Parlament şi cu propunerea pentru funcţia de prim-ministru. Moţiunile simple vor deveni “fatale” pentru miniştri: acestea vor fi dezbătute în plenul reuşit şi dacă vor fi votate de majoritatea simplă a parlamentarilor, ministrul va fi demis.
  O importanţă deosebită este acordată şi instituţiei referendumului pentru demiterea preşedintelui ţării. Referendumul poate avea efect de boomerang: poate duce la dizolvarea Parlamentului dacă se înregistrează la vot o majoritate de voturi împotriva propunerii de demitere.
  Ponta şi Antonescu au propus ca în viitoarea Constituţie să se prevadă ca Parlamentul să fie dizolvat dacă nu se poate realiza o majoritate în 30 de zile de la prima încercare de investire a Guvernului, ceea ce va duce la alegeri anticipate.
  Potrivit promisiunii de reducere a atribuţiilor Curţii Constituţionale, cei doi lideri au convenit ca CCR să analizeze constituţionalitatea deciziilor Parlamentului doar în cazul în care sunt afectate valori şi principii constituţionale.

  Premierul va reprezenta România în UE

  În privinţa reprezentării României la Consiliul European, liderii USL au decis ca premierul să participle la şedinţele CE, cu excepţia cazurilor în care se discută probleme de securitate şi politică externă a Uniunii Europene.
  USL propune ca mandatul preşedintelui ţării să revină la 4 ani. Liberalii au propus, prin Crin Antonescu, ca alegerile să aibă loc în perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, pentru a se evita organizarea alegerilor iarna.
  Parlamentul va rămâne bicameral, format din Camera Deputaţilor, cu maxim 300 de membri şi care va avea rolul de a adopta legile ordinare. Senatul va fi camera reprezentativă a regiunilor. Votul va fi pe liste, eliminându-se votul uninominal. Deocamdată nu s-a tranşat această problemă spinoasă.
  De asemenea, s-a stabilit că Guvernul îşi poate angaja răspunderea o singură dată pe sesiune, iar Ordonanţele de Urgenţă vor trebui să vină în Parlament în maxim cinci zile pentru a fi discutate.
  În cazul remanierilor guvernamentale, preşedintele nu va mai avea nicio posibilitate de respingere a celor propuşi, Parlamentul, prin comisiile de specialitate, urmând să dea un aviz persoanelor desemnate.

  Doar judecătorii vor fi preşedinţi ai CSM
  Liderii USL au adus modificări şi modului de funcţionare a CSM. Preşedintele Consiliului va fi stabilit din rândul judecătorilor, iar numărul membrilor va creşte de la 19 la 21.
  De asemenea, interceptarea telefonică şi a corespondenţei se poate face doar cu ordin judecătoresc, în cazurile speciale fiind necesar doar acordul procurorului, iar acesta va trebui să obţină mandat de la judecător în 48 de ore.
  Articolele care se referă la dreptul de proprietate nu vor fi modificate, dar Victor Ponta a insistat să depună un amendament în nume personal privind confiscarea maşinilor folosite la infracţiuni. Nu a mai susţinut ideea confiscării averilor ilicite, ştiut fiind faptul că atât PNL, dar şi toate partidele din opoziţie nu sunt de accord cu această modificare la Constituţie.
  PNL a propus reducerea atribuţiilor prefecţilor, care ar urma să nu mai conducă instituţiile deconcentrate, ci doar să urmărească legalitatea actelor administrative. De asemenea, atacarea hotărârilor Consiliilor Locale şi Judeţene în instanţe de către prefect nu va duce la suspendarea acestora, ci vor fi judecate cu celeritate.
  Premierul Ponta a propus ca mandatul de reţinere să fie de 48 de ore, dar propunerea a fost respinsă de cei din PNL.

  Marius Oproiu

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img