More  Parlamentul a respins referendumul iniţiat de Traian Băsescu

  traian-basescu-fmi

  Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi “pentru”, 123 de voturi “împotrivă” şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

  Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal. Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l “o diversiune politică” şi un referendum ilegal. Haşotti a făcut aceste precizări după votul Parlamentului care a respins proiectul de hotărâre care aviza favorabil iniţiativa şefului statului. “Preşedintele Traian Băsescu se face că uită că acum mai puţin de una an 7,4 milioane de români au spus că nu-l mai doresc ca preşedinte. PNL şi-a exprimat un vot eminamente politic. PNL a votat împotriva unei alte diversiuni politice”, a spus Haşotti. El a adăugat că, atât timp cât există Comisia de revizuire a Constituţiei, nu are rost noul referendum, care este “ilegal”. Parlamentarii PSD au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţiunut la vot, a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX senatorul Miron Mitrea. “Parlamentarii PSD au votat în principal în majoritate pentru aviz favorabil şi au fost unii care s-au abţinut”, a spus Mitrea.
  El a adăugat că pentru iniţiativa preşedintelui au fost PSD şi PDL, s-au abţinut cei de la UDMR şi unii de la PSD şi împotrivă a fost PNL. “Parlamentul poate să spună suntem de acord (iniţiativa preşedintelui – n.r.), nu suntem de acord sau să nu spună nimic, e treaba ta ce faci. Parlamentul a spus că nu dă niciun fel de aviz, voinţa Parlamentului exprimată prin vot a fost că nu dă niciun fel de aviz”, a explicat Miron Mitrea. PSD nu şi-a explicat votul, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, spunând că se abţine de la comentarii, deoarece conduce forul legislativ. La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru MEDIAFAX că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului. “Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil”, a spus Oltean. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că Parlamentul nu are o hotărâre “într-un fel sau altul” pe solicitarea preşedintelui la referendum.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE