Printr-o scrisoare trimisă Parlamentului, Traian Băsescu, preşedintele ilegitim al românilor, a cerut reexaminarea iniţiativei USL privind pragul de prezenţă la referendum, motivând că este necesar un cvorum de cel puţin 50% plus unu pentru o consultare populară, astfel ca aceasta să poată exprima “în mod real şi efectiv” voinţa cetăţenilor. În opinia sa, păstrarea acestui cvorum este o cerinţă iminantă a statului de drept. Totodată, el aminteşte că şi în 1991, când a fost adoptată actuala Constituţie, şi în 2003, când a fost revizuită, a fost necesar ca la urne să se prezinte peste jumătate din electorat. Iar diminuarea pragului de participare la 30% lipseşte de legitimitate modificările aduse printr-o nouă lege.
În privinţa acestei noi legi care la iniţiativa USL prevedea reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30% şi era înaintată spre promulgare, se impune subliniat faptul că Traian Băsescu a cerut reexaminarea ei în Parlament, după ce Curtea Constituţională a emis o hotărâre controversată, potrivit căreia aceasta intră în vigoare la un an de la promulgare.
Este puţin probabil că jocul de ping-pong al lui Băsescu cu pragul la referendum îi va convinge pe parlamentarii USL, care au dreptul să ignore obiecţiile chiriaşului de la Palatul Cotroceni.
Dar dacă majoritatea USL îi va retrimite legea referendumului în forma iniţială, acesta va formula în mod sigur propria contestaţie către Curtea Constituţională. Caz în care, practic, proiectul s-ar plimba luni de-a rândul pe traseul Cotroceni – Parlament – Cotroceni – Curtea Constituţională – Cotroceni. Fără convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, prevederea privind pragul de 30% la referendum ar putea fi folosită abia din 2015, aşa cum Curtea Constituţională s-a pronunţat deja.
În consecinţă, USL va fi obligată să aducă la vot peste 50 la sută din cetăţenii cu drept de vot pentru validarea noii Constituţii. Misiunea este dificilă şi nu este exclusă nici o nouă chemare la boicot din partea preşedintelui ilegitim, căruia i-ar putea răspunde pozitiv membrii Mişcării Populare, ai PDL şi, aşa cum a mai făcut-o, şi UDMR.
Cu puţine şanse să învingă majoritatea USL, Traian Băsescu se dovedeşte totuşi hotărât să tragă de timp, sporind astfel incertitudinea şi tensiunile politice. Sau chiar stimulându-le în mod voit.
Voicu D. Rusu