More

    Chiar aşa ?

    Un studiu al World Economic Forum, desfăşurat în 140 de ţări, plasează România pe locul 138 din 140 la capitolul „starea drumurilor”, doar Haiti şi Moldova fiind sub noi. Cu mult în faţa sa se află ţări ca Bangladesh, Burkina Faso, Burundi sau Kîrghistan. Dar oare chiar aşa stau lucrurile? Chiar suntem cei mai proşti dintre cei mai proşti?
    Acest studiu al World Economic Forum ne plasează pe locul 138 din 140 la capitolul „mărimea şi efectul taxelor”, pe locul 130 la capitolul „calitatea reţelei de transport rutier (autobuze, trenuri, taxiuri etc)”, pe locul 134 în privinţa „calităţii infrastructurii portuare”, locul 129 privitor la „sustenabilitatea industriei de turism” şi – în general – pe ultimele locuri în privinţa multora dintre elementele cheie care fac ca o ţară să fie percepută ca una primitoare pentru turişti.
    Căci acest studiu este făcut în special pentru a vedea cât de bună este o ţară pentru călătorii care ar dori să o viziteze – cât de uşor vei călători în ea, dacă vei fi în siguranţă, ce calitate au hotelurile, drumurile, porturile, aeroporturile, cât de mari sunt taxele, cât de previzibile sunt autorităţile şi aşa mai departe.
    La nivel general, România se clasează pe locul 68 din 140, cu 5 locuri mai prost decât acum doi ani. În Europa, mai prost decât noi stau doar Macedonia, Ucraina, Albania, Armenia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina şi, evident, Moldova, clasată mereu printre ultimele în toate aspectele. Bulgarii sunt pe locul 50, iar ungurii pe 39. Să menţionăm că cinci dintre aceste ţări mai „slabe” decât noi au avut războaie sau alte conflicte armate pe teritoriul lor în ultimii 20 de ani? Ce ne face totuşi să fim atât de slabi la atâtea capitole încât să fim alături de pleava lumii, de ţările lumii a treia – ba chiar sub ele? Să facem un pic de lumină în acest raport, iar concluziile s-ar putea să nu ne convină.

    Problema e simplă: clasarea s-a făcut în funcţie de răspunsul locuitorilor respectivelor ţări la întrebarea „Cum aţi evalua şoselele din ţara dumneavoastră?”, notele fiind de la 1 (extrem de subdezvoltate) la 7 (extinse şi eficiente). Repet: răspunsul locuitorilor respectivelor ţări. Românii noştri au dat nota 1.8, în medie, în timp ce locuitorii acestor ţări africane şi-au evaluat şoselele cu nota medie 4 (din 7, da?).
    La fel au procedat românii la multe dintre celelalte întrebări care necesitau un răspuns subiectiv – taxare, calitatea reţelei de transport, încrederea în serviciile Poliţiei (locul 107/140) sau chiar cât de bine sunt primiţi străinii în ţara noastră (n-aţi ghicit, suntem printre cei mai neprimitori din lume, pe locul 122…). Pur şi simplu, românii n-au dat notă de trecere ţării noastre, ci dimpotrivă, au pulverizat-o ori de câte ori a fost nevoie să-şi dea cu părerea despre ea.
    Nu o să intrăm în detalii privitoare la celelalte domenii şi nici nu o să punem la îndoială calitatea sondajelor făcute în România , însă o să punem această întrebare – chiar merită România nota 1.8 (din 7) la starea drumurilor? Chiar atât de neagră este situaţia încât să fim mai nemulţumiţi de şoselele noastre decât majoritatea africanilor? Oare n-ar trebui totuşi să coborâm cu picioarele pe pământ, să vedem uneori şi partea plină a paharului?
    Ne plângem de profesori, primari, miniştri, vecini, duşmani, prieteni, colegi, şefi şi subalterni, de soţi şi soţii, de copii şi de părinţi, de groapa din faţa casei şi de gunoiul din spatele ei etc. etc. etc…
    Sportul nostru naţional este plânsul, scrâşnitul din dinţi şi arătatul cu degetul. Să nu ne mire, aşadar, că străinii vor ridica mirat din sprâncene atunci când îşi vor alcătui lista ţărilor care merită vizitate. Căci la „România”, ei vor vedea doar atât: suntem ţara cu cele mai proaste drumuri din lume, cu cele mai mari taxe din lume, cu unii dintre cei mai neprimitori locuitori, cu unii dintre cei mai analfabeţi copii şi, nu în ultimul rând, cu cea mai ineficientă Poliţie. Mai rău, noi înşine credem cu tărie aceste lucruri, deşi, obiectiv vorbind, lucrurile nu stau chiar atât de rău încât să facem o nevroză pe tema asta.
    Dar, mă rog, conform aceluiaşi raport, ne putem mândri că avem cel mai curat aer, doar suntem pe locul 13 în lume la puritatea acestuia, obiectiv vorbind. E şi asta ceva. Muriţi de ciudă, Norvegia, Finlanda şi Elveţia, cu drumurile voastre impecabile cu tot!
    Tragică este cu adevărat clasarea României pe locul 106 din 140 în privinţa ratei de şcolarizare primară – cu doar 87.6% din copii înscrişi la şcoli (date obiective , nu subiective), ne aflăm nu doar pe unul dintre ultimele locuri din Europa, dar şi din lume! Despre asta ar trebui să ne lamentăm cu adevărat, nu despre mofturi. De altfel ne-am şi lamentat, românii notând (subiectiv) în medie cu 3.1 performanţele sistemului lor de învăţământ, ceea ce ne plasează pe locul 107 în lume, între Uruguay şi Azerbaidjan. Să fie bine, să nu fie rău…

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE