More


  Criză de sânge cu Rh negativ

  - Advertisement -

  crisan

  Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine (CTS) Satu Mare se confruntă în această perioadă cu o acută criză de sânge din toate grupele cu Rh negativ. Dacă la stocul de sânge la grupele cu Rh pozitiv situaţia este cât de cât bună, la unele grupe cu Rh negativ, stocul este aproape epuizat.

  Stocurile din grupa A2, aproape terminate
  Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sanguine Satu Mare, Doina Crişan,în prezent există stocuri de sânge suficiente doar la grupele de sânge cu Rh pozitiv, cu excepţia grupei A2. În rest, la cele cu Rh negativ situaţia este cât se poate de critică. “În această perioadă creşte incidenţa accidentelor de circulaţie şi a hemoragiilor digestive, mari consumatoare de sânge. Acest lucru afectează serios stocurile de sânge ale Centrului de Transfuzii Sanguine. Dacă la grupele de sânge cu Rh pozitiv nu sunt semnalate mari probleme, în schimb la cele cu Rh negativ situaţia este cât se poate de critică. Spre exemplu, la grupa de sânge A2, stocurile sunt pe terminate atât la cele cu Rh pozitiv cât şi negativ. Chiar cu o seară înainte a fost un accident de circulaţie care a epuizat în totalitate stocul de sânge A2 negativ de la Spitalul Judeţean. Probleme deosebite mai sunt înregistrate şi la B3 negativ şi AB negativ”, a precizat Doina Crişan.
  Directorul CTS a mai precizat că grupele de sânge cu Rh negativ sunt foarte rare deoarece doar 15% din populaţia lumii are aceste grupe de sânge.

  Număr de donatori în creştere
  Problemele cu stocurile de sânge se ivesc chiar şi în situaţia în care numărul donatorilor de sânge a crescut, comparativ cu anul trecut. Astfel, dacă în primul semestru al anului precedent erau înregistraţi circa 5.100 de donatori, în aceeaşi perioadă din acest an numărul lor a trecut de 6.000. “Noi îi aşteptăm şi în continuare pe sătmăreni să vină şi să doneze sânge pentru că orice picătură poate salva o viaţă”, a mai spus Doina Crişan. Pentru fiecare donare de sânge, donatorii primesc şapte tichete de masă în valoare de 9,35 lei fiecare.
  De asemenea, directorul CTS Satu Mare a mai adăugat că pentru victimele tragicului accident din Muntenegru, judeţul nostru a trimis la Bucureşti o sută de pungi de sânge, marea majoritate donate de jandarmi, dar şi de alţi sătmăreni.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img