Se anunţă o vară fierbinte la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Şi asta pentru că se prefigurează noi disponibilizări în sistemul bugetar. De această dată Ministerul Sănătăţii îşi va reconfigura organigrama. Direcţiile de Sănătate Publică judeţene urmează să rămână fără un sfert din angajaţi după ce ministrul de resort a declarat că acestea funcţionează cu un personal excedentar care nu este eficient şi nu rezolvă problemele de sănătate din teritoriu. Concret, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare riscă să rămână fără 10 din cei 65 de angajaţi.
Minus 15% pe schema de personal
Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare funcţioneză în momentul de faţă cu 65 de angajaţi. În comparaţie cu alte judeţe, DSP Satu Mare are acelaşi număr de angajaţi ca şi DSP Sălaj, în timp ce la DSP Cluj sunt aproape 130 de salariaţi. Totuşi, angajaţii DSP Satu Mare pot să răsufle uşuraţi. Şi asta pentru că se vorbeşte despre trei variante de disponibilizare. În prima variantă se vorbeşte despre dimininuarea schemei de personal cu 4%, respectiv trei angajaţi. În a doua variantă se vorbeşte despre o diminuare de 10%, respectiv şapte persoane. Iar în cea de-a treia formă, şi cea mai drastică, se vorbeşte despre o diminuare de 15% a schemei de personal, ceea ce înseamnă că vor pleca din sistem un număr de 10 persoane. Dar cum mereu se găsesc soluţii pentru a salva ce se mai poate salva, după câteva jonglerii cu schema de personal, în cel mai rău caz vor pleca doar trei angajaţi. “Ni s-a cerut de la Ministerul Sănătăţii să le trimitem trei scheme de disponibilizare. În prima variantă am prevăzut disponibilizarea unui număr de trei angajaţi, în a doua variantă se preconizează plecarea unui număr de şapte angajaţi, iar în cea de-a treia variantă am prevăzut plecarea unui număr de 10 angajaţi. Având în vedere că avem un număr de şapte posturi vacante, şi în cel mai rău caz vor pleca doar trei angajaţi. Cel mai probabil vom ajunge la o înţelegere cu colegii care se află aproape de vârsta de pensionare”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Marius Meghişan.
O pierdere şi nu prea
Cu toate aceste disponibilizări preconizate a se produce în acest an, activitatea Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare pare să nu fie afectată. Concluzia îi aparţine tocmai directorului adjunct al DSP, Marius Meghişan. Oficialul DSP a lăsat să se înţeleagă că vor pleca angajaţi care nu se prea oboseau să îşi respecte atribuţiile de serviciu. “Cel mai probabil reducerile vor fi operate pe partea de inspecţie, acolo unde există mari neajunsuri în activitatea colegilor mei. De doi sau trei ani mă tot lupt să îi conving să îşi respecte atribuţiile de serviciu, să aibă activitate. Le-am cerut un plan de inspecţii, dar nu am fost luat în serios. Pot să spun că este o debandadă totală. De când am venit mă aflu într-un conflict continuu cu unii colegi, pentru că am încercat să schimb ceva la DSP, am încercat să eficientizez această direcţie. Laboratoarele nu erau acreditate, iar după şase luni de muncă am reuşit să le acredităm. Şi aici am întâmpinat o reacţie vehementă a unor colegi. Există şi alte disfuncţionalităţi majore, dar am reuşit, în linii mari, să le reabilităm”, a acuzat, cu o sinceritate debordantă, Marius Meghişan.
Potrivit legislaţiei în vigoare, principalele activităţi derulate de către cei de la DSP se referă la întocmirea statisticilor medicale, supravegherea unor boli şi realizarea controalelor sanitare în locuri publice. Ordinele şi modul în care se vor face restructurările vor fi elaborate într-o săptămână. Cei care vor primi preaviz vor putea să încaseze între 5 şi 24 de salarii compensatorii.
Ciprian Bâtea