După o lungă perioadă de recesiune, economia judeţului Satu Mare se află, în această perioadă, pe un trend ascendent. Din datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare, în primul trimestru din acest an a crescut atât producţia industrială, cât şi exporturile comparativ cu importurile, precum şi salariile. De asemenea, a crescut uşor şi puterea de cumpărare a sătmărenilor.
Exportăm mai mult decât importăm
În primele cinci luni ale acestui an, producţia industrială realizată în judeţul Satu Mare a crescut cu 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi mai semnificativă este creşterea producţiei industriale în luna mai a anului în curs, care a fost mai mare cu 6,3% decât cea înregistrată în luna mai a anului 2012.
Demn de remarcat, potrivit datelor prezentate de Direcţia Judeţeană de Statistică Satu Mare, este faptul că valoarea exporturilor este net superioară faţă de cea a importurilor în primul trimestru din acest an. Astfel, în perioada analizată, judeţul nostru a exportat produse în valoare totală de 192,4 milioane de euro, în timp ce valoarea importurilor a fost de doar 164,3 milioane de euro. S-a înregistrat, astfel, un excedent de peste 28 de milioane de euro în ceea ce priveşte balanţa comercială pe devize convertibile, în creştere semnificativă faţă de primul trimestru al anului 2012, când execedentul era de doar 8,4 milioane de euro.
Pe grupe de mărfuri, maşinile şi echipamentele reprezintă 30,3% din valoarea exporturilor, fiind urmate de materiale plastice şi cauciuc (23,6%), şi mobilier (11,8%). Peste 45% din exporturi au ca ţară de destinaţie Germania, urmată la mare distanţă de Ungaria (15,5%) şi Italia (7,6%). În ceea ce priveşte importurile, maşinile şi echipamentele reprezintă 24,1%, ceea ce înseamnă că întreprinderile sătmărene fac paşi, timizi deocamdată, spre retehnologizare. Tot Germania, Ungaria şi Italia ocupă primele trei locuri şi la importuri.
Salarii în creştere
Câştigul mediu salarial brut în judeţul Satu Mare a fost, în luna mai a acestui an, de 1.663 de lei, în creştere cu 95 de lei faţă de luna mai a anului trecut, în timp ce câştigul mediu net a fost de 1.216 lei, cu 64 de lei mai mare decât în luna martie a anului trecut. Cel mai bine câştigă cei din domeniul prestărilor de servicii, cu un salariu mediu net de 1.257 lei (faţă de 1.193 lei anul trecut), urmaţi de cei din industrie şi construcţii, cu 1.186 lei (1.132 anul trecut) şi cei din agricultură şi silvicultură, cu un venit mediu net lunar de 1.130 lei (986 lei anul trecut).
Rata medie lunară a inflaţiei în primele cinci luni ale acestui an a fost de 0,4%, însă raportul dintre indicele câştigului salarial mediu nominal net şi indicele preţurilor de consum din luna mai faţă de luna aprilie a fost în creştere cu 0,5%. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a sătmărenilor a crescut uşor. Rata şomajului la finele lunii mai din acest an a fost de 4,2%, aproximativ la acelaşi nivel faţă de luna mai a anului 2012, însă în scădere cu 0,8% faţă de finele anului trecut.
Florin Dura