More


  Jos procurorii! Sus şpaga!

  - Advertisement -

      Procurorii şi judecătorii au cea mai ingrată situaţie: orice decerebrat poate să-i înjure în gura mare, pe stradă sau la televizor, iar ei, magistraţii, nu au voie să reacţioneze. Nu le permit statutul, regulamentele şi legile care le guvernează activitatea. Orice boarfă nespălată poate veni într-un studio TV să-şi ridice fustele-n cap, orice borfaş analfabet are dreptul să-şi strige dreptatea ştirbă printre dinţii cariaţi, toţi ciumeţii ştiu sigur că procurorii au comis un abuz şi că judecătorii le-au făcut o nedreptate; numai ei, magistraţii, nu se pricep la nimic, sunt de-a dreptul idioţi.

  Te uiţi la televizor şi te cruceşti: ce ţară e aceea în care toate paţachinele îi învaţă pe procurori ce scrie în Codul Penal ori cum trebuie aplicat Codul de Procedură Penală? Stăpâni pe studiourile primitoare, borfeţii sunt asistaţi de cohorte de avocaţi, care le cântă-n strună contracost. Cu cât e onorariul mai gras, cu atât se prostituează avocatul mai tare. În toată hărmălaia asta, doar o voce nu se aude: cea a magistratului, fie el judecător sau procuror. La televizor vin infractorii şi avocaţii lor, nu şi magistraţii. Astfel, judecata televizată ajunge la cu totul alte concluzii decât judecata de la tribunal. Iar nefericiţii cu mintea cocoşată ajung la implacabila concluzie: las’ că ştim noi mai bine cine-i vinovat şi cine nu…

      Chiar în timp ce scriu aceste rânduri, un ministru strigă isteric, cu ochii ieşindu-i prin orbitele ochelarilor de culturnic rătăcit: „Judecătorul nu trebuia s-o condamne pe asistentă, trebuia să-i condamne pe directori! Nici procurorul nu avea dreptul să… şi să… dar trebuia să… şi să…” Ştie el, oportunistul ce respiră impostură, că judecătorul trebuia să…, ori că procurorului nu-i era permis să… El, palavragiul de serviciu, care nu ştie nici câte pagini are Codul Penal! N-a deschis în viaţa lui un Cod de Procedură Penală, dar le dă lecţii magistraţilor!

      De aici până la cumetrele de la podişcă nu mai e decât un pas. Toate îşi sumeţesc fustele şi decretează, cu mintea crăcănată: Becali e nevinovat!… Năstase e victimă politică!… Jos procurorii care anchetează ţăranii cu Biblia pe capotă!… Cu ce drept iau elevii cu autobuzul şi-i duc la Poliţie?… Stop abuzurilor!… Free Gigi!

  E posibil ca, uneori, oamenii legii să mai şi greşească, ba chiar să comită şi abuzuri, dar asta n-o poate decide ţaţa Filofteia de pe marginea şanţului! La câteva zeci de mii de absolvenţi ai facultăţilor de Drept, avem vreo 15 milioane de procurori şi tot atâţia judecători (carevasăzică, atotcunoscători). Tot rumânu’ ştie cu precizie cine ce pedeapsă merită, numai magistraţilor nu li se atribuie o asemenea putere. Ei, săracii, trebuie să fie cu un ochi la politicieni şi cu altul la popor. Iar poporul abia aşteaptă să strige până la răguşire: îl vrem pe Baraba!
  Mă rog, au mai trecut două mii de ani, aşa că: Free Gigi! Jos procurorii! Sus şpaga!

  Grigore Cartianu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img