Tavanul Corpului A al Palatului de Justiţie a cedat ieri, un deţinut alegându-se cu răni grave. De altfel, doar Zeiţa Fortuna a făcut ca să nu se înregistreze mai multe victime. Grefiera a scăpat ca prin minune, după ce s-a ridicat de pe scaun cu doar câteva secunde înainte ca tavanul să cedeze. Evenimentul a generat critici dure din partea preşedintei Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş, care a declarat că a făcut mai multe demersuri pe lângă forurile superioare pentru a primi fonduri pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare, dar eforturile au fost zădărnicite fie din lipsă de bani fie, din dezinteres. Conform aceleiaşi surse, tavanul nu a fost reabilitat de mai bine de un secol, mai exact din 1890, cauză din care în ultimii ani au avut loc mai multe evenimente de acest gen. Sătui de această situaţie, judecătorii sătmăreni ameninţă că nu se vor mai prezenta la serviciu din toamnă dacă lucrurile nu vor intra în normal.
Filmul unui accident anunţat
Tavanul sălii de judecată 113 a cedat ieri în jurul orei 8.55, cu doar cinci minute înainte să înceapă şedinţa. Motivul?! Un deţinut efectua lucrări de igienizare a podului, tavanul cedând sub greutatea bărbatului în vârstă de 45 de ani. Victima s-a ales cu o fractură la coloana dorsală, fiind internat la Spitalul Judeţean Satu Mare. O grefieră a scăpat ca prin minune, după ce a părăsit locul accidentului înainte cu doar câteva secunde. “A căzut o parte din tavan înainte cu cinci minute de a începe şedinţa de judecată. Grefierul de şedinţă era în sală cu dosarele, mai erau şi avocaţi. Pur şi simplu a căzut tavanul. În podul clădirii era un deţinut care făcea curăţenie. Societatea comercială care are contract pentru efectuarea de reparaţii capitale are contract cu Penitenciarul Satu Mare pentru a presta aceste servicii de curăţenie, transport moloz, muncă necalificată. Odată cu bucata de tavan a căzut şi persoana în cauză. A venit şi salvarea, nu s-au observat la exterior răni semnificative“, a declarat preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş.
Accidente în serie
Din câte se pare, accidentul de ieri face parte dintr-o serie mai amplă de evenimente nefericite. Cu câteva luni în urmă s-a desprins tencuiala din sala 54 şi a aterizat pe masa unui judecător. De asemenea, bucăţi de tencuială s-au desprins şi în sala 114. Deşi evenimentul a avut loc în timpul unei şedinţe, doar lipsa publicului a făcut posibilă evitarea unei tragedii. Mai mult, tencuiala cade mai mereu pe holurile Tribunalului Satu Mare, în special la etajul II. Motiv pentru care conducerea instanţei sătmărene a decis ca etajul superior să fie închis, iar birourile să fie mutate la nivelele inferioare. “Vom muta birourile la etajul I şi la parter. Dacă va fi cazul vom muta birourile în stradă, prin toate cotloanele”, s-a plâns Rodica Maxim-Grosoş. O altă problemă majoră o reprezintă “lipsa condiţiilor elementare de igienă”. Preşedintele Tribunalului Satu Mare a precizat că există doar un singur grup sanitar la cei 160 de angajaţi ai Tribunalului şi ai Judecătoriei Satu Mare, respectiv o singură toaletă pentru justiţiabili.
Judecătorii ameninţă cu boicotul
Preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş, şi vicepreşedintele Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda-Târnoveanu, au precizat, cu subiect şi predicat, că atât judecătorii cât şi personalul auxiliar ameninţă că nu vor mai merge la serviciu din toamnă în actualele condiţii. “Unii judecători refuză, pur şi simplu, să mai intre în clădire. De exemplu, iarna este foarte frig, cade curentul şi este o mizerie de nedescris. În aceste condiţii nu se mai poate munci”, a precizat Rodica Maxim-Grosoş. Mai mult, judecătorii au ajuns la capătul răbdării şi din cauza volumului foarte mare de muncă ce îi revine fiecărui judecător în parte. Şi vorbim aici de un număr de 1.300 de dosare pe fiecare judecător.
Strigăt de ajutor în surdină
Preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Maxim-Grosoş, susţine că a făcut mai multe demersuri în ultimii ani la diferite foruri, printre care Ministerul Justiţiei, Ministerul de Finanţe, Consiliul Superior al Magistraturii sau Instituţia Prefectului, pentru a obţine fonduri în vederea reabilitării imobilului. Mai mult, Rodica Grosoş-Maxim a precizat că, în disperare de cauză, a ajuns să “cerşească bani”. “Lucrările de reabilitare a Corpului B al clădirii au fost începute în 2011. Anul acesta, în luna aprilie, lucrările trebuiau finalizate. Doar că, din lipsă de fonduri, nu s-a putut realiza acest lucru. În anul 2011 am primit 2,5 milioane de lei. În 2012 am avut nevoie de 19 milioane de lei şi am primit doar 700.000 de lei. În acest an am primit 7 milioane de lei. Am mai avea nevoie de 5 milioane de lei pentru a ne putea muta în Corpurile B şi C care au fost reabilitate”, a precizat Rodica Maxim-Grosoş. Conducerea Tribunalului Satu Mare speră să găsească înţelegere la forurile superioare în acest sens.
Ciprian Bâtea