More

  Medierea va fi obligatorie înainte de Instanţă

  tribunal

  Potrivit statisticilor, unul din patru români are un proces pe rol. Înainte de judecată poate însă interveni mediatorul pentru a rezolva litigiul pe cale amiabilă la înţelegerea părţilor. Odată cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedură Civilă, persoana care nu certifică, începând din 1 august, faptul că a trecut prin procesul de mediere nu este primită la judecată. Sătmărenii trebuie să fie atenţi, pentru că nu orice conflict juridic poate fi rezolvat de mediator.

  Şedinţa de informare la mediator înainte de începerea procesului este obligatorie în cazul mai multor tipuri de litigii. Vorbim aici de conflicte între soţi, despre acuzaţii de malpraxis, despre succesiuni/moşteniri, dar şi despre speţe de natură penală. Într-o societate întemeiată pe respect faţă de justiţie, mediatorul îndeplineşte un rol eminent, soluţionarea conflictelor pe cale amiabilă, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate asigurând creşterea calităţii actului de justiţie, echitate şi echilibru social, aprecierea normelor juridice şi armonizarea nevoilor şi intereselor părţilor.

  De la 1 august 2013 va intra în vigoare şi textul legal, privitor la introducerea sancţiunii inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată dacă nu se respectă obligativitatea participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii care este gratuită. În ceea ce priveşte recomandarea făcută de instanţă, au fost luate deja măsurile necesare pentru implementarea ultimelor modificări legislative în domeniu. Astfel, în funcţie de obiectul cererii de chemare în judecată, instanţa solicită părţii, în baza art.193 al Codului de Procedură Civilă, prezentarea dovezii de îndeplinire a procedurii prealabile privind existenţa certificatului de informare eliberat de mediator. În Satu Mare există mai multe cabinete cu mediatori care-şi oferă serviciile.

  Silvia Cseh

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE