Ne înconjurăm zilnic cu sute şi mii de informaţii care mai de care mai „pompieristice” şi senzaţionale prin care încercăm să ne satisfacem nevoile vitale şi existenţiale, consumând din ce în ce mai multă informaţie „împachetată” în culori stridente şi înşelătoare. Odată cu apariţia aparaturilor de comunicaţie din ce în ce mai sofisticate, depozităm în câte un „pod al vechiturilor” din trecutul vieţii noastre din ce în ce mai dinamice şi fugitive, pe rând, tot ce până ieri mai reprezenta o utilitate vitală pentru existenţă. Am înlocuit treptat clasicul pickup cu elegantul magnetofon, transformat în casetofoanele pe casetă şi CD, ajungând în zilele noastre la cele mai sofisticate tablete, MP4 playere şi modernele sisteme audio. Un alt parcurs, nefast de această dată, s-a petrecut în domeniul sportiv al „sportului rege cu balonul rotund”.
Creat şi numit de englezi „football”, el a fost transformat în multe cazuri dintr-un joc al fair-play-ului regal britanic într-o luptă între adevărate ginte şi clase sociale. Indiferent de locul de desfăşurare a partidelor şi de mizele puse în joc, acest „joc de club” ar fi trebuit să rămână până- n zilele noastre acelaşi joc al prieteniei şi toleranţei, realitatea şi parcursul ultimilor 25 de ani prezentându-ne, din păcate, din ce în ce mai multe „tabloide” ale prostituţiei morale, prin care ni se prezintă dovezi de crasă prostie şi „cultură de salubritate”, de care dau dovadă din ce în ce mai mulţi practicanţi ai sportului cu balonul la picior. Consumul iresponsabil de alcool, needucaţia dusă până la parcarea inadaptaţilor sociali în sistemul sportului de performanţă, alegerea carierei de fotbalist, strict sub motivaţia neiertătoare a „banului înşelător”, ne-au „pregătit” ultime generaţii de „vedete de gazon” care mai de care mai penibile şi „picante”. Pe de altă parte, suntem martorii unui alt dialog, al suporterilor din galerii, bazat pe înjurături şi ameninţări puse de cele mai multe ori în practică, ultima secvenţă „consumându-se” în uvertura meciului din această săptămână Steaua – Petrolul Ploieşti, când un suporter a fost aruncat din tren , ca plată pentru simpatia şi adeziunea către echipa iubită.
În plin asediu al unor astfel de forţe obscure, ne întrebăm noi ceilalţi, ca pelerini slabi într-o lume trecătoare, spre ce limanuri ne vor conduce astfel de „poteci” şi ce autoritate umană ne va putea păzi în drumul spre lumină. Avem nevoie de noduri sigure pe care să ne sprijinim şi semne vizibile pentru a putea ajunge la destinaţie.
Valeriu Ioan