More


  ”Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări”

  - Advertisement -

  muzeu

  Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări” va avea loc în acest weekend, la Complexul Arheologic Porolissum din localitatea Moigrad, comuna Mirșid, la circa 12 km de Zalău. Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia ”Amicii Muzeului” Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Mirşid, Societatea Academică ”Gh. I. Brătianu” – Filiala Sighetul Marmaţiei, Asociaţia de Dezvoltare Interregională Sălaj Plus, Agenţia de Turism AVIAS Transilvania Zalău, Biblioteca Judeţeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Zalău, Asociaţia Culturală Hieronymus Braşov, Asociaţia Culturală Borla.

  Momente artistice, concursuri şi tabere militare
  Cei prezenţi la festival vor putea vizita taberele militare cu ateliere tematice pentru copii şi adulţi, vor putea urmări momentele artistice şi participa la concursurile de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi cu praştia. Un punct important al programului va fi cel al reconstituirii primului conflict militar antic dintre daci şi romani, la Tapae, din anul 88 d.Chr., precum şi evocarea unor ritualuri antice din cadrul anturajului împăratului roman Domiţian. La eveniment participă Nimfele Daciei Zalău, Trupa de teatru antic Eos Zalău, Terra Dacica Aeterna Cluj, Vulturii din Călata, Lupii Pustei – Valea Ierului, COH III Campestris – Zalău, LEG XIII GEM – Apvlvm, Virtvs Antiqva – Cluj şi Lupii Daciei – Zalău. Totodată, se va putea asista la o conferinţă privind Porolissum – cercetări arheologice recente, se va putea lua parte la excursii tematice (la obiective arheologice din perimetrul extins al complexului Porolissum), urmări parada militară a trupelor de reconstituire istorică sau vizita expoziţiile cu vânzare replici şi suveniruri. De asemenea, amatorii de bucate romane vor putea gusta, la standurile pentru alimentaţie publică, preparate realizate după reţete antice, ”în veselă romană”.

  Proiect destinat promovării patrimoniului cultural antic și finanțat de AFCN
  Potrivit managerului de proiect, dr. Horea Pop, bugetul aprobat al proiectului este de 53.201 lei, din care contribuţia proprie a muzeului este de 6.639 lei, iar finanţarea nerambursabilă asigurată de Administraţia Fondului Cultural Naţional este de 46.574 lei. Eveniment cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, Proiectul ”Porolissum Fest-Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național, îşi propune realizarea unui eveniment cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, localizat în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încărcat de istorie. Este vorba despre Complexul Arheologic Porolissum, obiectiv asumat la nivelul comunităţii locale ca element de maximă reprezentativitate, din perspectivă identitară. Scopul principal al proiectului este acela de a promova patrimoniul cultural reprezentat de situl arheologic Porolissum şi a resurselor naturale locale. În acelaşi timp, se urmăreşte dinamizarea resurselor umane existente în zonă pentru dezvoltarea unui turism cultural civilizat şi pentru stimularea iniţiativelor cu caracter lucrativ legate de parcul arheologic. Cercetările arheologice realizate în aceşti ultimi 30 de ani la Porolissum au fost completate, în mod fericit, cu lucrările de conservare – in situ – a tuturor zidurilor clădirilor cercetate, peste 1.000 m liniari de zidărie romană conservată “in situ” constituindu-se, astfel, la Porolissum, într-unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România.
  Amplasat în mijlocul trecătorii Poarta Meseşeană, pe platoul dealului Pomet (501 m altitudine), centrul roman Porolissum, prin lucrările de conservare realizate aici, a devenit cel mai important centru turistic pentru zona de nord-vest a României. Pentru atractivitate şi model de activitate muzeistică, la Porolissum, în perioada anilor 1985-1986, cu fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Sălaj, a fost restaurată integral Porta Praetoria a castrului de pe dealul Pomet. Aceasta constituie un element de referinţă pentru grupurile de turişti care vizitează complexul arheologic. Proiectul „Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări” se adresează comunităţii locale, dar şi celei regionale, experienţa ediţiilor anterioare demonstrând potenţialul de creştere a impactului regional. Împlinirea a 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian la Roma este un element suplimentar ce justifică oportunitatea desfăşurării acestui eveniment cultural centrat pe ideea de reconstituire istorică.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img