More  Sătmăreni, dormiţi (ne)liniştiţi – DSP (nu) veghează asupra sănătăţii dumneavoastră!

  - Advertisement -

  dsp

  După celebrele episoade de tristă amintire legate de toxiinfecţiile alimentare în masă de la restaurantul Romantic, un funcţionar public a ales să facă lumină în acest caz. Mai exact, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Marius Meghişan, care aduce în prim-plan informaţii vitale, clarificând, astfel, haosul din activitatea instituţiei pe care o reprezintă. De ce a fost posibil un al doilea episod de toxiinfecţie în masă la restaurantul Romantic, la nici 24 de ore de la producerea primului episod?! Răspunsul: “debandada totală” care macină din interior, de mai bine de trei ani, Direcţia de Sănătate Publică. Fără planuri de inspecţii, cu o delăsare cvasi-totală, astfel de episoade se pot repeta oricând, la orice oră. Se sesizează cineva?!

  Un director acuză
  Dincolo de faptul că este directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Marius Meghişan nu poate să îşi ascundă nemulţumirea, chiar frustrarea, vizavi de maniera în care este gestionată activitatea pe linie de inspecţie. De altfel, activitatea este un termen folosit impropriu, în condiţiile în care aceasta aproape că nici nu există. O spune chiar Marius Meghişan, un personaj care se autointitulează drept un răzvrătit: “Vreau să schimb ceva în acest sistem, vreau ca lucrurile să funcţioneze”. Fără să ridicăm statui gratuite, de numele său se leagă acreditarea laboratoarelor DSP. Dar cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, Marius Meghişan s-a trezit un fel de paria al sistemului. A plătit scump şi pentru că a îndrăznit să ceară “planuri serioase de inspecţii, căci pe partea de inspecţie se înregistrează disfuncţionalităţi majore”. Dar cum aceste inspecţii s-au făcut doar pe hârtie, au ajuns să plătească scump peste 70 de persoane, majoritatea copii, care au ajuns în spital cu toxiinfecţie alimentară după episoadele “Romantic”. Se sesizează cineva?!

  Uite demisia, nu e demisia
  Directorul interimar Dorina Dragoş-Guran, căci nu şi-a înaintat demisia scriptic, ci doar verbal, nu a putut fi contactată pentru a-şi preciza poziţia. În plină criză, din cele relatate de o angajată din secretariatul DSP, Dorina Dragoş-Guran a ales să plece în concediu. Mai exact, în străinătate. Persoana care îi ţine locul, respectiv Lidia Tămaş, se afla într-o deplasare în interes de serviciu tocmai în Bucureşti, aceeaşi secretară spunându-ne că ar fi bine să nu o deranjăm. Am încercat, telefonic, ce-i drept, dar nu am avut sorţi de izbândă. Revenind la Dorina Dragoş-Guran, considerându-se vinovată în cazul celor două episoade de toxiinfecţie în masă de la restaurantul Romantic, domnia sa şi-a înaintat demisia în urmă cu aproximativ trei săptămâni, într-o conferinţă de presă susţinută de prefectul Eugeniu Avram. Dar numai la nivel verbal, căci la nivelul Ministerului Sănătăţii nu a fost înregistrată nicio demisie. Lucru verificat, de altfel! Din câte se pare, cam aceasta este maniera de lucru în DSP. Multe vorbe şi cât mai puţine fapte!

  DSP, casa nimănui
  În sediul Direcţiei de Sănătate Publică poate să intre oricine, oricând. De acest lucru ne-am convins personal în cursul zilei de marţi. Deşi la ceea ce ar trebui să fie ghişeul de relaţii cu publicul, primul filtru de acces, stăteau la taclale două doamne trecute de prima tinereţe, niciuna nu s-a obosit să ne întrebe de sănătate. Dincolo de o privire lungă, plicticoasă, de parcă locul de muncă ar constitui o pedeapsă. La secretariatul serviciului am fost întâmpinaţi de o altă angajată, cu o atitudine la fel de anostă. Informaţiile pe care le-am dorit le-am scos cu forcepsul, fiind furnizate cu doar o jumătate de gură. Lucru şi mai grav, la doar câţiva paşi de laboratoarele DSP se fumează în draci! Fumul se poate tăia şi cu cuţitul în unele birouri. Şi vorbim aici despre Direcţia de Sănătate Publică! În cursul zilei de marţi, directorul interimar, mai nou (?) Lidia Tămaş, nici nu s-a sinchisit să stea de vorbă cu noi, expediindu-ne către directorul adjunct Marius Meghişan. O greşeală fatală! Nu de alta, dar aşa am reuşit să constatăm şi noi maniera în care se lucrează la DSP, instituţia care ar trebui să vegheze asupra sănătăţii sătmărenilor. Sau nu?!

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts