După ce pe adresa Instituţiei Prefectului a sosit o petiţie semnată de 27 de săteni din Portiţa, comuna Tiream, prefectul Eugeniu Avram şi directorul Serviciului Juridic al Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, au susţinut o sesiune de audienţe în comuna Tiream. Sătenii au solicitat pe un ton imperativ restituirea unei suprafeţe de 18,4 hectare în favoarea bisericii ortodoxe din Portiţa. Localnicii s-au lansat într-o serie de acuze la adresa Comisiei locale de fond funciar, acuzându-i pe membrii săi de tot felul de interese obscure. Pe de altă parte, primarul comunei Tiream, Fezer Gabor, s-a apărat, invocând lipsa unor documente justificative. Datele problemei sunt atât de încâlcite încât se pare că doar instanţele de judecată se vor mai putea pronunţa în această situaţie.
După ce a primit o petiţie semnată de 27 de săteni din Portiţa, comuna Tiream, prefectul Eugeniu Avram, secondat de către directorul Serviciului Juridic al Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a susţinut o sesiune de audienţe în comuna Tiream. Sătenii s-au lansat într-un atac fără menajamente la adresa primarului comunei Tiream, Fezer Gabor, acuzat de rea-credinţă în cazul refuzului de a retroceda o suprafaţă de teren de 18,4 hectare în favoarea bisericii ortodoxe din postura de preşedinte al Comisiei locale de aplicare a legii fondului funciar. Localnicii au acuzat maniera considerată haotică în care au fost restituite terenurile în favoarea foştilor proprietari, ajungându-se în situaţii în care proprietarii de drept ai unor suprafeţe s-au trezit pe terenurile lor cu alte persoane împroprietărite. De asemenea, sătenii au mai invocat în apărarea lor că la nivelul anului 1964 s-ar fi făcut o trecere a terenurilor şi a imobilelor din proprietatea culturlui greco-catolic în favoarea cultului ortodox. Petiţionarii mai susţin că pentru a li se închide gura se încearcă împroprietărirea bisericii cu 18,4 hectare de păşune în loc de teren arabil.
Pe de altă parte, primarul comunei Tiream, Fezer Gabor, a declarat că nu ar fi vorba despre rea intenţie, ci doar despre nişte probleme de natură procedurală. “Nu este vorba că nu se vrea restituirea terenurilor bisericii ortodoxe, ci pur şi simplu nu există documente justificative. Am cerut un act de proprietate din 1945 dar nimeni nu l-a putut prezenta. Eu nu pot să restitui un teren fără bază legală, indiferent despre cine este vorba. Nu ştiu de ce nu înţelege toată lumea acest lucru”, s-a plâns Fezer Gabor.
Prefectul Eugeniu Avram i-a ascultat pe petiţionari, precizând că, cel mai probabil, problema se va putea tranşa doar prin concursul instanţelor de judecată. De asemenea, prefectul Avram le-a mai spus oamenilor că s-a format o comisie judeţeană care inventariază toate problemele de fond funciar înregistrate la nivelul judeţului Satu Mare, urmând să fie formulate propuneri pentru modificarea actualului cadru legislativ. Pe cale de consecinţă, activitatea comisiilor locale de fond funciar a fost suspendată pentru următoarele luni.
Ciprian Bâtea