În plină febră a examenelor, navigând pe teritoriul dintre Bacalaureat şi Admitere, cu şpaga îndesată-n sutiene mai ceva ca la bordel şi cu ofiţerii SRI hotărâţi s-o caute şi-n chiloţi, am neglijat două semnale cu adevărat importante. Doi lideri influenţi ai actualei guvernări, Liviu Dragnea şi Ecaterina Andronescu, au dat de înţeles că au devenit partizanii departajării prin examene şi, prin urmare, ai renunţării la sistemul colhoznic al mediei generale. Mai întâi s-a pronunţat vicepremierul Dragnea. ”Ar trebui să se gândescă serios cei de la Ministerul Educaţiei şi alţi lideri politici dacă nu cumva ar trebui reintrodus… măcar ceea ce era înainte, şi anume: examen de admitere în liceu, examen de treaptă, examen de admitere la facultate”, a spus Dragnea, ducând discuţia, în sfârşit, pe direcţia corectă. Important e ca spusele liderului PSD să nu rămână simple vorbe-n vânt.
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei în mai multe guvernări social-democrate, a prins ideea din zbor şi a glăsuit pentru Mediafax: „Cred că admiterea obligatorie în universităţi scade presiunea de pe examentul de Bacalaureat, şi examenul redevine ceea ce în mod normal trebuie să fie, respectiv o evaluare de sfârşit de ciclu. Mi se pare că lucrul acesta este corect. Trebuie schimbată legea, iar acest lucru l-am putea face pentru anul următor”.
Doamna Andronescu a extins judecata şi asupra trecerii elevilor din ciclul gimnazial în cel liceal: “Pentru clasa a opta, pentru intrarea de la clasa a opta spre a noua sau şcoala profesională, cred că am putea să eliminăm sau să reducem şi mai mult ponderea mediilor din cei patru ani de gimnaziu”.
Bingo! De ani de zile strig ca un nebun că actualul sistem este unul iraţional şi ticălos, clădit cu unicul scop de a transforma şcoala într-o fabrică de şpagă. În loc să fie educaţi, copiii sunt îndobitociţi şi învăţaţi să recurgă la metode necinstite. Să “se descurce”. Să cumpere note, altfel nu au nicio şansă să prindă o medie generală mare, care să-i propulseze la un liceu de prestigiu sau la facultatea mult-visată.
Unui copil îi este imposibil să înveţe de nota 10 la 15-20 de materii pe an – şi în clasa a 9-a, şi într-a 10-a, şi într-a 11-a, şi într-a 12-a. Pur şi simplu, timpul nu-i permite să fie “decarist” pe linie, mai ales că viaţa de elev nu înseamnă doar şcoală şi învăţătură, ci şi sport, muncă, distracţie şi activităţi sociale. Logic este ca un elev să înveţe de nota 10 la patru-cinci materii, cele specifice facultăţii spre care se îndreaptă, iar la celelalte să mai încaseze şi câte-un 7, şi câte-un 8, că n-o fi foc. Or, dacă orice notă – fie ea la matematică, fizică, română, chimie, muzică, desen, educaţie civică, tehnologie sau horticultură – influenţează media finală, care contează la admiterea la facultate (respectiv, la liceu), elevul nu are de ales, trebuie “să se înţeleagă” cu dascălul. Şi aici începe târgul, simplificat de stabilirea unor adevărate “mercuriale”. Banii, de regulă, îi strânge un părinte. Relaţia profesor – elev este pervertită iremediabil, devenind un triunghi oneros: profesor – elev – părinte. Din acest punct, totul este pierdut.
Soluţia este cea rostită de Liviu Dragnea şi de Ecaterina Andronescu: revenirea la admiterea pe bază de examen. Media generală trebuie să decidă doar premianţii unei clase, ai unei şcoli şi ai unei promoţii, nicidecum admiterea la liceu sau la facultate. Acum, că buzduganul a fost aruncat, Guvernul – prin Ministerul Educaţiei – are datoria să rezolve situaţia.
Grigore Cartianu