La Călineşti Oaş a fost inaugurată marţi staţia de epurare care va deservi într-o primă etapă locuitorii comunei Călineşti Oaş, iar ulterior şi alte comune. Concomitent se lucrează la definitivarea reţelei de canalizare a comunei şi modernizarea tuturor drumurilor. Costurile staţiei de epurare au fost suportate din fondurile accesate prin intermediul unui proiect european şi se ridică la suma de aproximativ patru milioane de euro. La inaugurarea staţiei de epurare de la Călineşti Oaş au participat oficialităţi judeţene şi locale, printre care prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul comunei Călineşti Oaş, Gheorghe Copil, primarul comunei Gherţa Mică, Ioan Ciuta, fostul deputat Gheorghe Ciocan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Vasile Andrieş, consultantul tehnic Nichifor Başa şi Vasile Ciuban, în calitate de inginer constructor în cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice – Filiala Bistriţa.
Inaugurarea staţiei a debutat cu o slujbă de sfinţire, susţinută de un sobor de preoţi. Panglica inaugurală a fost tăiată de către primarul comunei Călineşti Oaş, Gheorghe Copil, prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef. În această toamnă, la Călineşti Oaş vor fi inaugurate şi alte investiţii de interes local, în special în domeniul infrastructurii, lucrări finanţate din fonduri europene.
Inginerul constructor din cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice – Filiala Bistriţa, Vasile Ciuban, a declarat că staţia recepţionată a fost proiectată sub formă modulară şi poate fi adaptată unui debit mai mare de ape uzate, în funcţie de numărul beneficiarilor. Actuala staţie de epurare va putea deservi un număr de 1.000 de utilizatori casnici. De asemenea, tehnologia prevede ca reziduurile filtrate să fie trecute la deshidratarea cu saci, după care sunt supuse unor teste de laborator pentru a putea fi utilizate ca fertilizant în agricultură, fiind exclus domeniul legumicol, sector în care absorbţia se produce mai rapid şi nu sunt excluse remanenţe de diverse componente chimice în legume.
Dumitru Ţimerman