More  Un sătmărean din trei are maşină

   trafic

  Parcul de maşini din judeţul Satu Mare a depăşit, în cursul lunii iunie, suta de mii, ajungând, în prezent, la 100.262 de autovehicule înmatriculate. Dacă se ţine cont de faptul că populaţia judeţului este de 344.360 de locuitori rezultă faptul că un sătmărean din trei are maşină. Doar în primul semestru al acestui an în judeţ au fost înmatriculate aproape 3.100 de autovehicule. Proporţia se păstrează, în mare măsură, şi în ceea ce priveşte numărul şoferilor din judeţ, în prezent fiind înregistraţi peste 137.500 de posesori de permise de conducere. Interesant este şi faptul că, an de an, creşte promovabilitatea celor care susţin examenul pentru obţinerea carnetului de şofer. Ca o noutate faţă de anii precedenţi, cei care doresc să obţină permisul de conducere pentru motociclete sunt obligaţi să dea şi proba de traseu în oraş, nu numai cea de poligon.

  Peste o sută de mii de autovehicule
  Potrivit celor afirmate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculari Vehicule (SPCRPCÎV) Satu Mare, Zamfir Moza, la data de 30 iunie, în judeţul Satu Mare erau înmatriculate 100.262 de autovehicule. Doar în primul semestru din acest an au fost înmatriculate 3.095 de autovehicule, o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când numărul autovehiculelor nou înmatriculate a fost de 1.931. Majoritatea autovehiculelor din parcul auto este reprezentată de cele 77.486 de autoturisme, cele 9.775 de autoutilitare sau peste 1.300 de tractoare. De asemenea, tot în primul semestru al acestui an au mai fost înregistrate 6.161 de înmatriculări, 3.042 de radieri şi au fost eliberate 3.202 numere roşii.
  Dacă se face o raportare la numărul total al populaţiei judeţului Satu Mare după ultimul recensământ, care numără 344.360 de locuitori, se poate spune că un sătmărean din trei are maşină. “În acest an am avut o creştere însemnată a parcului auto a judeţului Satu Mare trecând de pragul de o sută de mii. Numărul autovehiculelor înmatriculate în judeţ în primul semestru al acestui an este semnificativ mai mare decât în anii precedenţi”, a punctat Zamfir Moza.

  Numărul posesorilor de permise, în creştere
  Demn de remarcat este şi faptul că în ultima perioadă a crescut şi numărul posesorilor de permise de conducere, precum şi procentul de promovabilitate a celor care susţin aceste examene. Astfel, la finele lunii iunie, în judeţ erau înregistraţi 137.561 de şoferi cu acte în regulă. Numai în cursul acestui an au fost eliberate 9.863 de astfel de permise, în creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost eliberate 5.772 de permise de conducere. “Acest lucru se datorează, în mare parte, şi situaţiei de la începutul anului când foarte mulţi şoferi sătmăreni s-au grăbit să-şi preschimbe permisele de conducere pentru a nu mai fi nevoiţi să-şi repete analizele medicale”, a precizat Moza.
  Faţă de anii precedenţi, a crescut uşor şi promovabilitatea celor care susţin examenele pentru obţinerea unui permis de conducere. Astfel, în cursul acestui an s-au prezentat la aceste examene 5.840 de candidaţi din care au fost admişi 2.519, adică 43,13%. Astfel, faţă de 41,42% promovabilitatea din aceeaşi perioadă a anului trecut şi circa 39% în urmă cu doi ani, se poate constata că promovabilitatea este în creştere. “Odată cu susţinerea examenului teoretic pe calculator se poate observa o uşoară creştere a procentului de promovabilitate. Spre exemplu, în acest an, procentul celor care au promovat examenul teoretic este de 52,27%, din care 82,62% au promovat şi examenul practic”, a mai precizat Zamfir Moza.

  Noutăţi pentru motociclişti

  Ca o noutate pentru cei care doresc să obţină permisul pentru motociclete, începând din data de 11 iunie aceştia trebuie să execute şi proba de traseu, nu numai proba de poligon. “Cei care doresc să obţină permisul categoriile A, A1 şi A2, începând din data de 11 iunie trebuie să execute şi proba de traseu în oraş, nu numai proba de poligon, aşa cum era până acum. La acest capitol, se poate spune că a scăzut semnificativ numărul celor care doresc să obţină permisul la una dintre categoriile menţionate anterior”, a mai precizat Moza (foto).
  Şeful SPCRPCÎV Satu Mare a mai declarat că mopediştii care au atestate pot să se prezinte la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoria AM şi fără să urmeze, în prealabil, o şcoală de şoferi. În prezent, în judeţul Satu Mare sunt înregistrate circa 15 şcoli de şoferi.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE