Crescătorii de vaci şi bivoliţe de lapte din comunele sălăjene Cristolţ si Zalha, zone catalogate ca defavorizate, au cerut sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj.
Potrivit APIA Sălaj, 306 fermieri din cele două comune sălăjene au depus cereri pentru a beneficia de subvenţia asigurată prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru un număr total de 944 de animale, din care 662 vaci cu lapte şi 282 de bivoliţe. Din totalul acestora a fost selectat un eşantion de 31 de beneficiari care vor fi supuşi controlului la faţa locului, inspectorii APIA vor verifica dacă solicitanţii de sprijin specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate şi-au respectat obligaţiile asumate la depunerea cererilor pentru cele 144 de animale. Vor fi controlate existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, existenţa celor patru elemente ale sistemului de identificare (crotalii aplicate, paşapoarte în original, înregistrarea în Registrul Naţional al Exploataţiilor, registrul individual al exploataţiei), existenţa documentelor justificative a altor evenimente (pierdere crotalii, forţă majoră etc.), existenţa documentelor justificative pentru ieşirea din exploataţie, în perioada 1 august 2012-15 iulie 2013, a tineretului din rasă de carne, metis cu rase de carne ieşit din exploataţie.
Trebuie precizat faptul că fermierii au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care au solicitat ajutorul specific până în 15 ianuarie 2014, chiar dacă au fost controlaţi. Animalele găsite la control fără crotalii, cele incorect identificate şi cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la data menţionată sunt animale nedeterminate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz. În urma controalelor efectuate după campania de anul trecut, 7 fermieri au fost identificaţi cu probleme, motiv pentru care au fost sancţionaţi cu reducerea sprijinului financiar ori cu excluderea de la plată.Pentru 2012, crescătorii de animale din zonele defavorizate au primit câte 187,5 euro pentru fiecare bivoliţă de lapte şi câte 93,4 euro pentru fiecare vacă de lapte.