Locuitorii comunei Racşa au condiţii de trai urbane odată cu finalizarea proiectului integrat Măsura 322: “Asfaltare străzi, alimentare cu apă potabilă, canalizare şi staţie de epurare în comuna Racşa, judeţul Satu Mare”. În urma acestui proiect, ale căror lucrări au fost recepţionate ieri, răcşenii au apă potabilă la fiecare casă, canalizare şi străzi asfaltate. Costul total al lucrărilor, care s-a ridicat la aproape 9 milioane de lei, a fost finanţat din fonduri europene nerambursabile prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Satu Mare.
Comisia de recepţie nu a avut obiecţii faţă de calitatea lucrărilor
La recepţia lucrărilor proiectului integrat din comuna Racşa au fost prezenţi prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi din cadrul APDRP Satu Mare, Gabriel Mihali, primarul comunei Racşa, Toma Betea, coordonatorul proiectului, Adriana Delia Petrovici, reprezentanţii firmelor constructoare, proiectante şi a firmei de consultanţă, consilieri locali şi simpli cetăţeni.
Pentru început, comisia de recepţie a verificat pe teren calitatea lucrărilor în urma cărora a fost întocmit un proces verbal de constatare în care era specificat că lucrările au fost executate în conformitate cu procedurile proiectului şi că membrii comisiei nu au alte obiecţii. S-a trecut apoi la semnarea procesului verbal, întocmit în şapte exemplare, atât de către membrii comisiei de recepţie cât şi de primarul comunei Racşa, Toma Betea.
După acest moment, oficialităţile judeţene şi locale au tăiat panglica de inaugurare atât a noilor drumuri asfaltate cât şi a reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de epurare.
CJ sprijină primăriile care derulează proiecte europene
Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean a apreciat lucrările efectuate la Racşa şi a precizat că instituţia pe care o conduce sprijină primăriile care derulează proiecte europene. “Avem în judeţ primari care sunt campioni la fonduri europene, cum este şi cazul lui Toma Betea din comuna Racşa. Consiliul Judeţean sprijină astfel de proiecte. Eu, împreună cu prietenul şi colegul meu, vicepreşedintele Mircea Govor, am decis să alocăm bani acelor primării care derulează proiecte europene, asigurând astfel toate cheltuielile necesare contractării unui astfel de proiect. De asemenea, tot împreună cu Mircea Govor, am decis să asfaltăm drumul care face legătura dintre comuna Racşa cu Drumul Naţional 17 pentru că atât locuitorii comunei cât şi primarul Toma Betea merită acest lucru”, a precizat Ştef.
La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a afirmat că la Racşa se adevereşte faptul că omul sfinţeşte locul. “Primarul Toma Betea a reuşit să facă condiţii de mediu urban într-un sat care până nu demult aparţinea unei alte comune. Mă bucur de cetăţenii acestei comune care vor avea posibilitatea să se folosească de aceste lucrări şi cred că ar trebui să elaborăm un concurs între primari la nivel judeţean”, a mai spus prefectul.
Primarul Toma Betea a afirmat că este o zi foarte importantă pentru locuitorii comunei Racşa. “Am reuşit să introducem apa şi canalizarea, să facem o staţie de epurare şi să asfaltăm străzile din comună. Pentru locuitorii comunei Racşa, aceste lucrări vor avea un efect foarte important, astfel că răcşenii vor avea apă şi canalizare şi nu vor mai fi afectaţi de secetă. Vor continua şi alte lucrări spre binele locuitorilor comunei”, a mai afirmat primarul Betea. Atât responsabilul de proiect, Adriana Delia Petrovici, cât şi reprezentantul firmei constructoare, Călin Gherasim, au afirmat că lucrările s-au desfăşurat normal, având şi sprijinul primarului comunei Racşa.
Proiect în valoare de aproape 9 milioane de lei
Valoarea totală a proiectului integrat Măsura 322: “Asfaltare străzi, alimentare cu apă potabilă, canalizare şi staţie de epurare în comuna Racşa, judeţul Satu Mare” este de 8,95 milioane de lei. În cadrul acestui proiect au fost realizate mai multe obiective, printre care asfaltarea a 7 km de drum în valoare de 2,5 milioane de lei, 7,5 km reţea de canalizare – 2,4 milioane de lei, staţie de epurare – 1,9 milioane de lei, rezervor şi staţie – 310.000 lei, staţie de captare a apei cu trei puţuri – 500.000 lei şi 17 km de reţea de alimentare cu apă – 1,27 milioane de lei. Întreaga investiţie a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul APDRP Satu Mare.
Lucrările au început în data de 10 mai 2011 şi au fost finalizate în data de 23 august 2013.