More


  GAL Zona Sătmarului a realizat o prezentare de produse tradiţionale culinare

  - Advertisement -

  gal

  GAL Zona Sătmarului a organizat joi un grup de lucru cu tema „Susţinerea şi promovarea produselor tradiţionale din GAL Zona Sătmarului”, în localitatea Botiz. La lucrări au participat edilii autorităţilor publice locale, partenere GAL, directorul OJPDRP Satu Mare, Gabriel Mihali, precum şi reprezentanţii Consiliului Director. Pentru buna desfăşurare a grupului de lucru, fiecare primărie parteneră a adus câteva produse tradiţionale culinare, produse în propria comună.
  În cadrul prezentării de produse, Gabriel Mihali, directorul OJPDRP, a declarat audienţei că APDRP-ul susţine şi încurajează vechile tradiţii sătmărene. “Pot să vă spun că Regiunea nr. 6 este pe primul loc pe ţară iar Oficiul Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare este pe primul loc în regiunea de nord-vest. Este meritul sătmărenilor acest lucru. În 2014-2020 vrem să fim şi mai aproape de cetăţeni”, a declarat Mihali. Totodată a spus că este nevoie de promovare şi legislaţie care să pună în valoare produsele tradiţionale. Producţiile mici de produse tradiţionale implică un preţ mai mare, la care cumpărătorul se uită. Alice Nadăş, specialist în extensie şi comunicare pe agricultură, a declarat că prin aceste produse ne putem întoarce în timp şi “totul e să gândeşti dincolo de gard”. Ea a realizat o expunere de materiale, arătând care sunt paşii care trebuiesc realizaţi pentru certificarea unui produs tradiţional.
  Primarii localităţilor au prezentat personal fiecare produs tradiţional local. În cadrul prezentării s-au putut degusta produse de carmangerie, realizate din carne de mangaliţă, ale unui producător local din Viile Satu Mare. Pe lângă acestea, au fost aduse şi fructele care au făcut vestită zona Viile Satu Mare în vin şi pălincă. Comuna Păuleşti, reprezentată de edilul Nagy Iosif, a adus la acest grup de lucru plăcinte de casă umplute cu cartofi, dulceaţă, mere, brânză dar şi pogăcele cu jumări. Produsele au fost pregătite de femeile din comună din ingrediente de casă, naturale. Comuna Odoreu a prezentat produse de carmangerie, produse lactate Naturlact vestite prin laptele viu şi zerul cu calităţi curative. Chiar dacă nu e un produs tradiţional, localnicii din Odoreu se mândresc şi cu produsele de ciocolată din unica fabrică de ciocolată din judeţul Satu Mare, Wawi. S-au mai putut degusta pâine de casă coaptă în vatră, caş de vacă şi brânză de oaie, dulceţuri, şi zacuscă.
  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img