Senatorul Marian i-a amăgit şi pe românii din Ucrainavaler

Ahtiat să deţină cât mai multe funcţii, pentru a-şi da apoi importanţă, senatorul independent Marian Valer a devenit la un moment dat preşedinte de onoare al Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia. Din această postură, s-a erijat în mare apărător al drepturilor românilor din Ucraina. Însă, cum a trădat aşteptările alegătorilor sătmăreni, cărora ar fi trebuit în mod normal să le reprezinte interesele în Senatul României, la fel a procedat şi cu interesele românilor din Ucraina. Toate demersurile numitului Marian Valer în acest sens s-au redus la o declaraţie politică fără niciun efect şi câteva vizite oficiale în Ucraina, în timpul cărora a participat la diverse simpozioane, rostind discursuri pompoase, dar fără niciun fel de foloase pentru românii din ţara vecină. Adică exact cum a procedat şi cu sătmărenii care l-au trimis în Parlament să le reprezinte interesele, nu să frece inutil băncile Senatului timp de aproape cinci ani.

Declaraţie politică inspirată
Tânjind după atenţie şi dornic să iasă în evidenţă, senatorul Marian Valer a formulat acum patru ani o declaraţie politică de solidaritate cu maramureşenii din dreapta Tisei, intitulată “Să nu-i uităm pe românii din Transcarpatia!”. Nu a fost vorba de o creaţie proprie, subiectul fiind sugerat de consilierul său pe probleme de servicii secrete şi alte chestii oculte, Ovidiu Ohanesian, jurnalistul răpit în Irak. Declaraţia politică a fost citită în plenul Senatului în luna martie 2009. După cum era de aşteptat, declaraţia politică a senatorului independent nu a avut absolut niciun efect. Atâta doar că a fost postată pe site-ul personal al senatorului Marian şi a fost prezentată în paginile a două sau trei publicaţii online. Observând probabil cât de serios este autorul, publicaţiile serioase din România nu s-au arătat interesate absolut deloc de această declaraţie politică.

Preşedinte de onoare din eroare
Românii din Ucraina nu s-au supărat absolut deloc pe Marian Valer pentru acest eşec lamentabil. Ba chiar l-au invitat la ei acasă. Numitul Marian Valer a participat în ianuarie 2011 şi ianuarie 2012 la manifestările organizate în vederea omagierii naşterii poetului Mihai Eminescu. Cu ocazia primei vizite, din ianuarie 2011, a fost desemnat preşedinte de onoare al Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia, fiind într-o mare eroare. În mai 2011, senatorul independent Marian Valer a fost inclus şi el în delegaţia română condusă de preşedintele Comisiei de relaţii externe a Senatului României din acea vreme, Titus Corlăţean, delegaţie care a participat la simpozionul internaţional “Dacia”- la 10 ani de activitate. În 27 mai 2013, Marian Valer a participat la “Festivalul etnofolcloric al românilor din Transcarpatia”. De asemenea, senatorul Marian a mai participat la câteva manifestări culturale organizate pe raza judeţului Satu Mare, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai românilor din Ucraina, respectiv ai Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia.

Remarcat de gazde la protocoale
Numitul Marian Valer a reuşit să-i fraierească pe românii din Ucraina cu obişnuitele sale discursuri pompoase. Bieţii români îl privesc ca pe un personaj important din cauza calităţii sale de senator, fără să cunoască adevărata faţă a acestui individ cu ambiţii de politician, compromis definitiv în România, unde nu mai reprezintă absolut pe nimeni în Parlament. De asemenea, capacitatea senatorului Marian de a îngurgita cantităţi importante de băuturi spirtoase, inclusiv de vodcă, în timpul sindrofiilor organizate după simpozioane, l-au făcut de-a dreptul simpatic în ochii gazdelor. Cam acesta ar fi ajutorul oferit de senatorul independent Marian Valer românilor din Ucraina. În mod cert, aceştia ar fi fost mult mai câştigaţi dacă acest individ nu ar mai fi mers de atâtea ori până în Ucraina, donând pur şi simplu Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia banii cheltuiţi cu ocazia deplasărilor inutile. În plus, ar fi economisit şi băutura consumată de senatorul României.
Nu trebuie să mire absolut pe nimeni demagogia senatorului Marian în cazul românilor din Ucraina. Acesta a procedat exact la fel şi cu alegătorii săi din judeţul Satu Mare. În cei aproape cinci ani de când este parlamentar, acesta nu a făcut absolut nimic pentru judeţul Satu Mare şi locuitorii săi. Întreaga activitate parlamentară a numitului Marian Valer s-a redus la declaraţii politice şi interpelări interminabile, sforăitoare şi calomniatoare, care n-au avut absolut niciun efect palpabil.

Alex Ohaha

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts