More

  Stranierii”, piromanii de serviciu ai judeţului

  isu

  Conform comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, jumătate din incendiile produse în acest an au avut loc în această lună. Culmea, exact perioada în care sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate s-au reîntors în ţară. Situaţie care l-a făcut pe oficialul ISU să concluzioneze că ar exista o cauzalitate directă între cele două fenomene. Concret, amatorii de grătare nu se mai sinchisesc să îşi ia toate măsurile de precauţie, motiv pentru care se produc tot felul de evenimente nedorite. De altfel, un incendiu de proporţii a izbucnit la jumătatea acestei luni, atunci când pădurea din zona Vârfului Pietroasa, aflată în vecinătatea pârtiei de schi de la Luna Şes, a fost cuprinsă de flăcări, fiind nevoie de două zile pentru a stinge incendiul.

  O cauzalitate suspectă
  Comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, a precizat că în acest an s-au produs 31 de incendii de vegetaţie uscată, din care circa jumătate, respectiv 14, au avut loc în cursul acestei luni. Cele mai multe s-au produs pe terenurile aparţinând consiliilor locale, fapt care ar indica că autorii lor sunt, în cele mai multe cazuri, amatorii de grătare. Mai mult, având în vedere că în această lună s-au reîntors în judeţ majoritatea sătmărenilor plecaţi la muncă în străinătate, reprezentanţii ISU Satu Mare susţin că ar putea concluziona că cei mai mulţi autori ar fi tocmai “stranierii”. Colonelul Dan Gheorghe a precizat că în urma a şapte controale efectuate pe linia prevenirii incendiilor, au fost aplicate 57 de sancţiuni, dintre care 18 au fost cu amendă, în sumă totală de 15.500 de lei.

  La un pas de dezastru
  Conform celor declarate de către comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” Satu Mare, colonelul Dan Gheorghe, cel mai mare şi mai periculos incendiu de vegetaţie s-a produs la mijlocul lunii august, atunci când pădurea din zona Vârfului Pietroasa, aflată în vecinătatea pârtiei de schi de la Luna Şes, a fost cuprinsă de flăcări, fiind nevoie de două zile pentru a stinge incendiul. La acea dată, din cauza unui foc deschis lăsat nesupravegheat s-a produs incendiul, care s-a extins rapid în pădurea din apropiere, existând pericolul producerii unui incendiu de proporţii. Din cauza faptului că zona este greu accesibilă pentru maşinile de pompieri, incendiul a fost stins doar în două zile.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE