More

  Sumele reţinute ilegal de la pensionarii decedaţi, restituite moştenitorilor

  sabou

  Comisia juridică din Senat a adoptat un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 17/2012, conform căruia sumele încasate ilegal de la pensionari pentru CASS să poată fi restituite şi către moştenitorii pensionarilor decedaţi. Restituirea sumelor se va face în tranşe lunare sau toată suma o dată. În judeţul Satu Mare 52 de persoane vor primi bani în locul pensionarilor decedaţi.
  Restituirea sumelor va începe imediat ce se va stabili modalitatea de procedare. Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, consideră că cei în drept îşi vor primi sumele cât de curând în baza talonului de pensii: “La nivelul judeţului Satu Mare, 52 de persoane cu statut de moştenitori legali vor primi cât de curând sumele reţinute pentru CASS. Menţionez că este vorba despre restituirea sumelor reţinute pentru CASS moştenitorilor legali ai pensionarilor care între timp au decedat”, susţine directorul CJP.
  Eşalonarea s-a produs începând cu 1 iunie 2012 şi se va face până inclusiv în septembrie 2013. Sumele rămase neîncasate de pensionarul decedat sunt acordate soţului supravieţuitor, copiilor sau moştenitorilor în condiţiile dreptului comun. Directorul CJP a mai precizat că 26.658 de persoane din judeţul nostru au primit înapoi suma de bani pentru CASS. Reamintim că în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate. Curtea Constituţională a decis că acest procent trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei. După această decizie, Guvernul a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei şi a decis ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani.
  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE