More


  Tradiţie reînviată la Negreşti Oaş

  - Advertisement -

  ciupe1

  Tradiţia danţului la ciupercă a fost reînviată ieri la Negreşti Oaş, fiind inaugurată o astfel de ciupercă în incinta Muzeului în aer liber al Ţării Oaşului. Ciuperca a fost construită din iniţiativa Asociaţiei “Speranţa Ţării Oaşului” cu sprijinul a mai multor agenţi economici din zonă.Prin realizarea acestui obiectiv se are în vedere determinarea tinerilor pentru a-şi păstra tradiţiile. La manifestare au fost prezenţi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, preşedintele Asociaţiei “Speranţa Ţării Oaşului”, Teodor Lohan, directorul Muzeului Ţării Oaşului, Remus Vârnav, precum şi circa o sută de oşeni.

  Dorim să menţinem vie tradiţia
  După cuvântul de început rostit de Remus Vârnav, primarul Aurelia Fedorca a declarat că se bucură că are ocazia să participe la un astfel de eveniment şi i-a felicitat pe toţi cei care au reuşit să realizeze acest obiectiv. “Ideea a pornit în urmă cu un an de la un grup de tineri care doresc dezvoltarea culturală a oraşului nostru. Mi-ar place ca spiritul acestei ciuperci tradiţionale de danţ să fie menţinut viu, să nu rămână doar un obiectiv de vizitat în cadrul Muzeului Ţării Oaşului. Mi-aş dori ca această ciupercă să fie folosită de tineri în fiecare duminică după ce ies de la biserică şi în acest fel să fie reînviată tradiţia”, a mai precizat Fedorca.
  Afirmând că Asociaţia “Speranţa Ţării Oaşului” s-a născut din dragoste pentru oraş, preşedintele acesteia, Teodor Lohan, a afirmat că prin realizarea acestei ciuperci se urmăreşte reînvierea tradiţiilor de odinioară şi ca tinerii de azi să înveţe dansul la ciupercă, aşa cum făcea şi el când era tânăr. La rândul său, Remus Vârnav a afirmat că instituţia pe care o conduce a avut de mai mult timp în vedere realizarea unei astfel de ciuperci, dar din motive obiective acest lucru nu a putut fi realizat. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Oaş, Mihai Feher, a sfinţit ciuperca, după care a fost tăiată panglica inaugurală.

  ciupe2

  Invitaţie la danţ
  Primarul Aurelia Fedorca i-a invitat apoi pe toţi oşenii să intre în ciupercă la tropotit şi ţâpurit alături de ceteraşi şi de interpreta de muzică populară oşenească Maria Tripon. Prima dată au intrat în ciupercă membrii Ansamblului “Sânzienele” fiind urmaţi, rând pe rând, şi de o parte dintre oşenii prezenţi la eveniment, astfel că ciuperca s-a umplut ochi.
  Chiar şi primarul Aurelia Fedorca a încercat podelele ciupercii de danţ, afirmând ulterior că acestea sunt foarte bune şi că se poate tropoti şi ţâpuri, invitându-i totodată pe toţi tinerii să le încerce.
  Asociaţia “Speranţa Ţării Oaşului” mai are în vedere reabilitarea Clubului Elevilor din Negreşti Oaş, unde să fie reînfiinţate activităţile culturale desfiinţate de-a lungul timpului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img