More

  Analize medicale doar pe hârtie

  ana

  Cu toate că autorităţile au anunţat zilele trecute că analizele pentru înscrierea copiilor la creşă, grădiniţă sau şcoală sunt gratuite, rămâne de văzut dacă laboratoarele vor putea acoperi costurile acestor analize. Dacă se va dovedi că laboratoarele nu au bani pentru toţi copiii din judeţ, părinţii vor fi din nou buni de plată.

  Teoretic, analize gratuite
  Informarea cum că analizele medicale care ar trebui făcute înainte de începerea anului şcolar sunt gratuite a venit din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În comunicatul de presă emis de instituţie se specifică faptul că Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează că eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie, în conformitate cu prevederile legale ale Contractului-Cadru şi normelor de aplicare ale acestuia. Chiar dacă părinţii nu sunt asiguraţi, copiii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de documentele menţionate. Şi tinerii cu vârste între 18 ani şi 26 de ani, care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenţi şi nu realizează venituri din muncă, au dreptul la aceste analize gratuite.

  Practic, analize contra cost
  Aceste analize se fac în baza unor bilete de trimitere eliberate gratuit de medicul de familie. Aceste analize sunt obligatorii şi sunt necesare la înscrierea în cadrul unei instituţii de învăţământ. Sunt solicitate trei tipuri de analize, respectiv examenul coproparazitologic, coprocultura şi exudat faringian. Examenul coproparazitologic este necesar pentru a vedea dacă micuţul are paraziţi, iar exudatul faringian identifică prezenţa unei infecţii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii gâtului. Cu toate că legea prevede gratuitatea acestor analize ramâne de văzut dacă laboratoarele din sistemul public şi cel privat vor putea acoperi costurile acestor analize. Cert este că dacă până acum Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare realiza aceste analize gratuite, în acest an analizele sunt contra cost, respectiv 12 lei pentru examenul coproparazitologic şi 12 lei pentru examenul de exudat faringian. Alţi bani pe care părinţii trebuie să îi scoată din buzunar pe lângă costurile pentru rechizite, îmbrăcăminte sau transport.
  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE