More


  Concurenţă acerbă pentru locurile din internate

  =

  poza-internat

  Concurenţa pentru un loc într-un internat şcolar devine, an de an, tot mai acerbă. Anul acesta aproximativ 350 de elevi şi-au depus cerere pentru un loc de cazare, gradul de ocupare a locurilor disponibile ajungând aproape de sută la sută în timp record.

  Confort la preţuri mici
  În municipiul Satu Mare există la ora actuală patru internate şcolare care reuşesc să facă faţă cu greu numărului mare de solicitări venite din partea liceenilor. Motivele pentru care aceştia optează pentru cazarea într-un internat sunt multiple, cum ar fi costurile reduse şi mesele calde de peste zi, care îi scutesc şi pe părinţi de o grijă. Preţurile pentru regia de întreţinere nu depăşesc 60 de lei pe lună, iar pentru cele trei mese, elevii plătesc aproximativ 10 sau 12 lei pe zi. La preţul acesta pot sta într-o cameră patru sau cinci elevi care dispun de apă caldă, încălzire şi internet. Administratorii internatelor au observat anul acesta o creştere a cererilor faţă de anul trecut, mai ales din partea fetelor, locurile pentru acestea epuizându-se în timp record.

  Nevoia de stricteţe
  Problema locurilor disponibile în internatele sătmărene este veche, iar în situaţia în care liceele cu internate oferă prioritate elevilor de la liceul respectiv, acestea sunt ocupate rapid, iar cei care au rămas pe dinafară se consolează cu speranţa că la anul va fi mai bine. Spre exemplu, la internatul Liceului Teologic “ Ham Janos” au fost depuse 140 de cereri, în situaţia în care internatul dispune de 120 de locuri. Încă din primele zile de înscriere locurile au fost ocupate, dintre care 70 de locuri pentru fete şi 50 pentru băieţi.
  Şi la internatul “ Kolcsey Ferencz” sunt 85 de locuri din care până în prezent au fost ocupate 79 de locuri, cele mai multe de fete. Administratorul internatului, Adam Vereş, este de părere că părinţii îşi doresc nu doar confort ci şi siguranţă pentru copiii lor, că sunt supravegheaţi şi respectă un program strict care îi fereşte de tot felul de tentaţii, acestea fiind şi principalele motive care stau la baza numărului mare de cereri pentru locurile din internate. “Pe lângă faptul că elevii beneficiază de confort, au parte şi de un program strict de meditaţii şi de o oră de stingere, astfel că părinţii pot fi siguri că elevii sunt în pat şi nu prin baruri”, a mai spus administratorul internatului.
  Chiar dacă mai sunt aproape două săptămâni până la începerea şcolii, locurile din internate sunt ocupate aproape în totalitate încă de anul trecut. Majoritatea celor care au stat şi anul trecut în internat au decis ca şi în acest an şcolar să rămână aici. Asta dovedeşte faptul că nu au fost dezamăgiţi de regimul de internat, că au putut să îşi facă temele la comun, să socializeze şi să îşi facă prieteni noi.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img