More

  Conducerea Frontierei a scăpat de corupţie, dar nu şi de abuzul în serviciu

  agenti

  Conducerea Poliţiei de frontieră din Satu Mare a răsuflat uşurată după ce procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au acordat Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) în dosarul privind fraudarea examenelor de departajare a agenţilor din cadrul fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră, care au avut loc în iulie 2011. Chiar dacă anchetatorii n-au reuşit să confirme acuzaţiile de corupţie, membrii comisiilor de examinare sunt în continuare în vizorul procurorilor. DNA a dispus continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Modul în care au apărut codurile formate din semne de punctuaţie în cadrul chestionarelor este cercetat într-un dosar disjuns, aflat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

  Cod din semne de punctuaţie
  În cursul lunii aprilie a acestui an, Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit faptul că chestionarul examenului pentru departajare a agenţilor Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Petea, organizat în iulie 2011, conţine un cod, alcătuit din semne de punctuaţie, care permite obţinerea cel puţin a notei 7.50. Ancheta realizată de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma înregistrării a 22 de denunţuri penale, a demonstrat că şi celelalte chestionare folosite la examenele organizate la nivelul celorlalte sectoare PF conţineau acelaşi cod. Lucrătorii DGA Satu Mare au început imediat cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu autor necunoscut.

  Toţi şefii în comisii
  Întrucât o parte din agenţii disponibilizaţi au depus plângeri şi la DNA, ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie. În dosar au fost vizaţi fostul adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giurea, în prezent şeful structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şeful structurii CIT din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, comisarul şef Ovidiu Volcovinschi, şeful SPF Negreşti Oaş, comisarul şef Pavel Nemeş, adjunctul şefului SPF Halmeu, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, şeful SPF Carei, comisarul Emil Frunză, şi şeful SPF Tarna Mare, subcomisarul Ionel Stroi.

  Corupţia nu s-a putut dovedi
  Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au investigat timp de două-trei luni aspectele semnalate, ajungând apoi la concluzia că acuzaţiile de corupţie nu pot fi dovedite. În cursul lunii august, toţi membrii comisiilor de examinare au primit Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), întrucât nu s-a putut proba că ar fi existat agenţi care ar fi plătit pentru a primi codul care le permitea obţinerea fără probleme a notei 7 cel puţin. Era destul de greu de imaginat că vreunul dintre agenţii care au promovat examenul de departajare prin fraudă, păstrându-şi astfel locul de muncă, va recunoaşte în faţa procurorilor că a dat bani şefilor săi pentru a i se comunica acel cod.

  A rămas abuzul în serviciu
  Însă existenţa codului format din semne de punctuaţie nu a putut fi negată de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia au disjuns cauza, dispunând continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în privinţa codului din semne de punctuaţie conţinut în chestionarele de la examenele de departajare. Procurorii nu vor avea prea mult de lucru pentru a-l identifica pe cel care a redactat la calculator chestionarele folosite la concursul de departajare a agenţilor. Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, fostul adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, comisarul şef Tiberiu Giurea, a recunoscut că el a redactat chestionarele la calculatorul pus la dispoziţia comisiilor. Ceilalţi membri ai comisiilor s-au ocupat doar de alegerea întrebărilor. În concluzie, comisarul şef Tiberiu Giurea ar fi cel care ar trebui să le explice procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea cum a fost posibil ca în toate chestionarele să apară acelaşi cod din semne de punctuaţie care permitea obţinerea cel puţin a notei 7.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE