More

  Festivalul multiculturalităţii

  deschidere

  Fiind a doua duminică a lunii septembrie, conform obiceiului, ieri s-a desfăşurat la Bogdand cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor, organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Căminul Cultural Bogdand.  Manifestarea a debutat cu o paradă a costumelor populare iar după deschiderea oficială pe scenă au evoluat nu mai puţin de zece ansambluri folclorice din judeţ, din ţară, dar şi din străinătate. Potrivit celor afirmate de autorităţile prezente la eveniment, acest festival reprezintă particularitatea judeţului Satu Mare, şi anume multiculturalitatea şi convieţuirea paşnică a naţionalităţilor conlocuitoare.

  Parada portului popular
  Festivalul a debutat cu o paradă a portului popular care s-a desfăşurat din faţa Primăriei Bogdand până la scena pe care, timp de 23 de ani, s-a desfăşurat acest festival. La paradă au luat parte şi oficialităţile judeţene precum senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba, prefectul Eugeniu Avram (fiu de-al comunei, fiind originar din satul Corund), preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, dar şi directori de instituţii deconcentrate, reprezentanţi ai partidelor politice sau simpli cetăţeni.
  Sute de cetăţeni ai comunei Bogdand aşteptau ansamblurile folclorice şi oficialităţile la scena construită special pentru acest festival, unde la scurt timp a avut loc şi deschiderea oficială a festivalului.

  Multiculturalitatea, trăsătura esenţială a judeţului
  După ce a declarat deschisă ediţia din acest an a Festivalului Folcloric al Naţionalităţilor şi a prezentat oficialităţile prezente, primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan, a afirmat că manifestarea este o mândrie pentru cetăţenii comunei care au ştiut să fie toleranţi, trăind împreună în pace de sute de ani. De asemenea, a mulţumit Consiliului Judeţean şi celorlalte instituţii implicate în organizarea festivalului pentru ajutorul acordat.
  A urmat apoi senatorul Pataki Csaba care a afirmat că este o zi minunată atât pentru participanţi cât şi pentru spectatori, iar festivalul este un exemplu de bună convieţuire la nivel naţional.
  La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a declarat că, în calitate de fiu al comunei Bogdand, se simte onorat că această comună este gazda acestui festival, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent că aici convieţuiesc în pace toţi cetăţenii, indiferent de naţionalitate, adăugând că multiculturalitatea este o particularitate specifică judeţului nostru.
  Tot despre multiculturalitate a vorbit şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a precizat că acest lucru se reflectă foarte bine la Bogdand, astfel că nu întâmplător a fost aleasă această comună pentru a organiza festivalul. “Românii, maghiarii, şvabii, ucrainenii, romii, toate naţionalităţile conlocuitoare, au făcut schimb cultural şi acest lucru i-a unit pe toţi sătmărenii. Trebuie să păstrăm în continuare aceste valori şi să fim mândri de ele. Multiculturalitatea ne face să fim mai puternici şi mai mândri”, a mai declarat Ştef.
  După ce a amintit de iniţiatorul festivalului, regretatul profesor Sipos Lajos, Felician Pop a declarat că un festival al naţionalităţilor ca şi cel de la Bogdand este un eveniment care îi apropie pe toţi sătmărenii, indiferent de naţionalitate.

  Zece ansambluri folclorice prezente
  Apoi s-a dat startul festivalului, pe a cărui scenă au evoluat zece ansambluri folclorice care au prezentat dansuri tradiţionale, cântece populare şi obiceiuri. Membrii formaţiei de dansuri “Kis Rozsmalint” din Bogdand au urcat primii pe scenă prezentând mai multe dansuri tradiţionale, după care au urmat Formaţia de dansuri “Szeri Kukurok” din Ser, grupul de dansuri  “Codrenaşii” din Corund, Formaţia de dansuri din Cămin, Ansamblul folcloric “Danko Pista – Stelele Careiului” din Carei şi Formaţia de dansuri “Gemeinsam” din Satu Mare. De asemenea, pe scena festivalului focloric de la Bogdand au mai evoluat Formaţia de dansuri din Petreu – Bihor, Ansamblul folcloric “Ordogborda “ din Bălan, judeţul Harghita, Formaţia de dansuri din Izvoru Crişului – judeţul Cluj, precum şi Formaţia de dansuri din Hija – Ucraina. Programele artistice prezentate au fost apreciate de public şi au fost răsplătite cu numeroase aplauze.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE