More

    Franţa se opune intrării României în Schengen (I)

    În urma unor declaraţii şi avertismente din ambele părţi ale spectrului politic francez – puterea socialistă şi opoziţia conservatoare – Guvernul de la Paris a confirmat săptămâna trecută că se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen. Motivul invocat este acela că nu sunt reunite toate condiţiile. Decizia Franţei, partenerul nostru strategic, de a spune “non” vine din păcate pentru România în contradicţie cu poziţia exprimată în iulie la Bucureşti de Jean-Marc Ayrault, şeful executivului de la Paris, care dădea asigurări că Franţa va susţine aderarea ţării noastre la Schengen cu frontierele aeriene şi îşi exprima speranţa că o decizie în acest sens va fi luată anul acesta.
    Este acum deosebit de important să aflăm ce anume a determinat schimbarea radicală, în numai două luni, a poziţiei Franţei, tradiţionalul prieten de gintă latină al României.
    La o analiză atentă, se poate constata conotaţia politică a acestei noi atitudini al cărei ton a fost dat de ministrul francez de interne Manuel Valls, care a legat problema fluxului de imigranţi romi din România şi Bulgaria de eforturile celor două ţări de a se alătura la Schengen, spaţiul fără frontiere interne. Conotaţia politică a spectaculoasei răsuciri a Franţei în această problemă care trenează şi în care românii şi-au pus mari speranţe este legată nemijlocit de perspectiva alegerilor locale din 2014. Anume, mulţi primari sunt profund nemulţumiţi de taberele ilegale instalate de romi la marginea localităţilor pe care le conduc. Pentru a le fi pe plac şi în perspectiva alegerilor de anul viitor, guvernanţii francezi au lansat punctul de vedere conform căruia imigranţii romi nu se vor integra în societatea franceză decât în număr foarte mic şi în consecinţă, ei trebuie trimişi înapoi în ţările de origine. În mod absolut surprinzător, această poziţie a fost însuşită şi de preşedintele Francois Hollande, deşi contrastează cu una din promisiunile sale electorale de anul trecut, că nu va proceda la expulzarea romilor aşa cum a făcut predecesorul său. Postul de radio Europe 1 comentează însă că în opinia preşedintelui este acum vorba, înainte de orice, de a ţine cont de dificultăţile cu care se confruntă aleşii. Sens în care se face trimitere la afirmaţia lui Michel Rocard, din 1990: “Franţa nu poate primi toată mizeria lumii”.
    Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a criticat declaraţiile liderilor de la Paris şi alegerea, din nou, a problemei romilor ca mijloc electoral. În România, opoziţia guvernului francez faţă de aderarea noastră la Schengen a provocat o explicabilă decepţie şi dezamăgire.
    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE