Jumătate din cele peste 40.000 de hectare de pajişti din judeţul Satu Mare arată deplorabil sau cel puţin aceasta este concluzia desprinsă în urma acţiunilor de control efectuate de funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Satu Mare. Directorul acestei instituţii, Viorel Pintea, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au mai participat şefii de servicii şi şefii centrelor regionale, că vor fi afişate în fiecare comună sumele pe care asociaţiile crescătorilor de animale le-au primit pentru întreţinerea pajiştilor.
Pajişti pline de bălării
Directorul APIA a afirmat că, la nivelul judeţului Satu Mare, în acest an au fost solicitate subvenţii pentru circa 40.000 de hectare de pajişti. În urma controalelor efectuate de funcţionarii instituţiei, s-a descoperit faptul că cel puţin jumătate dintre acestea nu sunt întreţinute, sunt pline de bălării şi mizerii. Pentru a veni în sprijinul afirmaţiilor sale, directorul APIA a prezentat şi fotografii făcute pe teren în cadrul acestor controale. Tot cu această ocazie, directorul instituţiei a precizat că începând de săptămâna viitoare, în fiecare comună din judeţ, la primărie, la biserică şi la crâşme, vor fi afişate listele cu sumele de bani primite de asociaţiile crescătorilor de animale pentru întreţinerea păşunilor pentru a afla toată lumea câţi bani au fost daţi şi ce s-a făcut din aceştia.
Până în anul 2010 banii din subvenţiile pentru întreţinerea pajiştilor erau luaţi de consiliile locale. Începând din 2011, aceste subvenţii au fost acordate asociaţiilor crescătorilor de animale. Directorul APIA a mai afirmat că, totuşi, se constată o uşoară îmbunătăţire a pajiştilor din judeţ după ce acestea au fost preluate de asociaţiile crescătorilor de animale, dar mai este mult de muncă. Spre exemplu, doar anul trecut, pentru întreţinerea pajiştilor au fost alocate subvenţii de peste 4,2 milioane de euro.
Toţi solicitanţii de subvenţii, verificaţi
Tot în cadrul întâlnirii de presă de ieri, directorul APIA a ţinut să-i informeze pe fermierii din judeţ că toţi solicitanţii de subvenţii vor fi verificaţi, indiferent că este vorba despre cererile pe suprafaţă, pe cap de animal sau orice alt fel de subvenţie. “Controalele vor fi efectuate atât pe cale administrativă cât şi pe teren sau teledetecţie. Niciun solicitant de subvenţie nu va primi niciun ban dacă nu se va constata că ceea ce s-a declarat este conform cu ceea ce se va găsi pe teren”, a mai afirmat directorul APIA.
Din 2007 şi până în prezent au fost depistaţi cu nereguli peste 1.680 de fermieri care au fost nevoiţi să returneze către APIA circa 3,8 milioane de lei. Până în prezent au fost recuperaţi circa 3 milioane de lei urmând să fie recuperată şi restul sumei. De asemenea, în zece cazuri angajaţii APIA au solicitat ajutorul organelor de cercetare penală.
Florin Dura