More


  Justiţia – mumă pentru interlopi, ciumă pentru găinari

  =

  tukacs

  Judecătorii din judeţul Satu Mare au un mod destul de discutabil de a stabili dacă un individ anchetat pentru comiterea uneia sau a mai multor infracţiuni constituie pericol social şi trebuie  să emită mandat de arestare pe numele acestuia. În timp ce s-au dovedit a fi deosebit de îngăduitori cu interlopul Dorel Tukacs, respingând propunerea de arestare preventivă pentru şantaj, în condiţiile în care a mai săvârşit până acum infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri, lovire, şantaj, trafic de utilaje furate şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, judecătorii s-au arătat a fi mult mai severi cu alţi sătmăreni, acuzaţi de furt. Magistraţii au emis fără să şovăie mandate de arestare pe numele lor. Dacă ar fi fost şi ei interlopi cu caziere pline de infracţiuni, probabil că ar fi fost cercetaţi în stare de libertate.

  Judecătorii, clemenţi cu interlopii
  Judecătoria Satu Mare a fost deosebit de îngăduitoare cu interlopul sătmărean Dorel Tukacs, respingând vineri propunerea de arestare preventivă formulată de procurori. Dorel Tukacs este acuzat din nou de şantaj, de această dată de către fosta sa concubină. Considerând probabil că nu prezintă pericol public, instanţa i-au aplicat doar măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
  Dorel Tukacs nu poate fi considerat un individ nevinovat, lipsit de orice grad de periculozitate, în condiţiile în care numai în ultimii trei ani a intrat de mai multe ori în conflict cu legea, săvârşind infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri, lovire, şantaj, trafic de utilaje furate şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. De exemplu, în aprilie 2012 a fost arestat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi lovire după ce a agresat un sătmărean într-un parc şi a refuzat în mod constant să se prezinte în faţa organelor de anchetă. Victima lui Tukacs a avut nevoie de opt zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni după bătaia încasată.
  În mai 2011, Tukacs a fost reţinut împreună cu alţi doi interlopi în timp ce primea taxă de protecţie de la mai multe persoane care jefuiseră un depozit cu ţigări de contrabandă. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Tukacs la doi ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru şantaj şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Curtea de Apel Oradea a modificat decizia, iar Tukacs a primit până la urmă doar pedeapsă cu suspendare. De asemenea, în urmă cu doi ani, Tukacs a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru trafic de utilaje furate.

  Severi de tot cu hoţii
  Aceiaşi judecători sătmăreni, care au fost atât de îngăduitori cu Dorel Tukacs, au fost extrem de severi cu alţi câţiva sătmăreni acuzaţi de comiterea de furturi. Un exemplu în acest sens îl poate constitui sătmăreanul Arnold Varga. În noaptea de 5 spre 6 august 2013, folosind chei potrivite, acesta a pătruns într-un  garaj situat pe Bulevardul Independenţei din municipiul Satu Mare, de unde a furat opt pachete cu parchet laminat, două flexuri, un circular şi produse alimentare, cauzând un prejudiciu total de 1.500 lei. A fost recuperată suma de 583 lei, respectiv parchetul laminat, care a fost restituit părţii vătămate. În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti s-a stabilit că hoţul, împreună cu fratele său, Raimond Varga, a mai comis două furturi. Instanţa n-a şovăit nicio clipă în a elibera mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele celor doi fraţi în data de 10 septembrie.
  La fel de severi au fost judecătorii şi cu careienii Attila Gati, respectiv Iosif Boldan. Potrivit poliţiştilor, Gati şi Boldan au pătruns prin efracţie în sediile unor instituţii ori societăţi comerciale, chiar şi în locuinţe, de unde au furat bunuri în valoare de aproximativ 1.800 lei. Suspecţii căutau mai ales case nelocuite şi furau de la obiecte din fier vechi sau unelte până la televizoare ori laptop-uri. O parte din bunuri au fost recuperate în urma acţiunii poliţiştilor, ancheta continuând în dosarul penal privind comiterea infracţiunilor de furt calificat. Magistraţii n-au şovăit niciun moment asupra pericolului social pe care îl reprezentau cei doi, emiţând imediat mandate de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele celor doi careieni. Iar lista cu astfel de exemple poate continua la nesfârşit.
  Probabil că Arnold Varga, Raimond Varga, Attila Gati, respectiv Iosif Boldan nu ar fi primit mandate de arestare dacă, în loc să se ocupe de furturi, ar fi săvârşit infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri, lovire, şantaj, trafic de utilaje furate şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Atunci, în viziunea judecătorilor nu ar mai fi constituit un pericol public şi n-ar mai fi fost arestaţi.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img