More

  Maidanezii, eterna problemă fără rezolvare

  caine

  Zeci de sătmăreni muşcaţi de câini în fiecare lună şi mii de lei cheltuiţi pentru ecarisare, cam la asta se rezumă problema câinilor fără stăpân în municipiul reşedinţă de judeţ. Primăria Satu Mare, împreună cu asociaţiile de profil, caută în continuare soluţii pentru a rezolva o situaţie care persistă de ani buni de zile şi care pare fără rezolvare. Şi asta din cauza unui cadru legislativ mai mult decât permisiv, care zădărniceşte eforturile conjugate ale autorităţilor locale şi ale asociaţiilor de profil.

  Rezolvare dificilă
  Problema câinilor comunitari pare de nesurmontat de ani buni de zile. La pieţe, la colţ de drumuri sau în faţa scărilor de bloc, dăm în fiecare zi de patrupede fără stăpân, lăsate la voia întâmplării pentru a se descurca cum pot mai bine în jungla urbană. Majoritatea patrupedelor “copilăresc” pe străzile oraşului şi au învăţat încet cum să supravieţuiască, cui să ceară mâncare, cum să se ferească de maşini, iar pe unii dintre ei îi mai zărim, culmea, şi traversând strada regulamentar, pe trecerea de pietoni. Dar în spatele exerciţiului de convieţuire dintre câinele vagabond şi sătmăreanul de rând stau o sumedenie de probleme nerezolvate care cad în sarcina primăriei municipiului şi a asociaţiilor de profil.

  Primăria caută soluţii mai eficiente
  La nivelul Primăriei Satu Mare, în fiecare an sunt alocate sume în buget pentru acţiunea de ecarisare. Potrivit viceprimarului Radu Roca, atât Primăria Satu Mare cât şi Consiliul Local caută în continuare soluţii care să fie acceptate şi de către iubitorii de animale, dar care să şi poată pune punct actualei situaţii. “Primăria cheltuie lunar o sumă între 18.000 şi 19.000 de lei pentru ecarisare, bani ce acoperă cheltuielile efectuate de firma cu care avem contract şi care ridică de pe stradă în jur de 100 de câini în fiecare lună. Suma e mare, dar ea cuprinde, pe lângă capturare, şi cheltuielile aferente cazării patrupedelor timp de şapte zile la adăpost, examenul clinic şi deparazitarea internă şi externă a câinilor. Unii dintre ei sunt grav bolnavi şi nu mai pot fi salvaţi, pentru aceştia achităm bani în vederea eutanasierii în condiţii civilizate”, a declarat viceprimarul Radu Roca.

  Asociaţia Free Life doreşte o nouă legislaţie
  Primăria Satu Mare nu acţionează singură, eforturi supra-omeneşti sunt depuse de membrii Asociaţiei “Free Life”, care funcţionează în cea mai mare parte prin donaţii, sponsorizări şi acel doi la sută redirecţionabil din impozit. Carmen Frăţilă, reprezentant al asociaţiei, a declarat că: “În acest moment avem în grijă peste 350 de câini maidanezi, iar în ultima zi au mai fost aduşi la centrul asociaţiei pui de doar câteva zile, ambalaţi într-o cutie de carton.” Aceasta este sursa tuturor neplăcerilor şi uneori a tragediilor.
  Proprietarii de câini, dintr-un motiv sau altul, renunţă sau se văd obligaţi să renunţe la patrupede şi le dau drumul, nestingheriţi, pe străzile oraşului. “Şi omul funcţionează după modelul recompensă şi pedeapsă, dacă facem ceva bine ne aşteptăm să fim răsplătiţi, iar dacă greşim atunci trebuie să fim pedepsiţi”, a declarat reprezentanta Asociaţiei Free Life.
  “Problema e în continuare una de responsabilizare a stăpânilor care trebuie să îşi asume răspunderea pentru animalele pe care le deţin. Sunt cartiere în care ştim că am adunat toţi câinii şi, totuşi, au apărut alţii în locul lor, asta nu poate fi explicat decât prin abandon, noi atunci degeaba îi aducem la adăpost şi îi sterilizăm”, a mai adăugat Carmen Frăţilă.
  Asociaţia organizează lunar târguri de adopţii pentru a putea micşora numărul mare de câini pe care îi are în grijă. Patrupedele propuse spre adopţie sunt vaccinate şi pot fi sterilizate. Câinii care reuşesc să fie astfel trataţi sunt crotaliaţi.

  Tot mai multe  victime
  Necesitatea unei legislaţii care să îi verifice şi să îi controleze pe proprietarii de animale este o realitate. În lipsa unui cadru legislativ eficient, numărul mare de câini maidanezi face ca unele zone din oraş să devină periculoase pentru sătmăreni. Patrupedele se adună în adevărate haite, care fără mâncare, ajung agresive şi muşcă la cel mai mic semn perceput ca fiind ofensiv. Asta reiese şi din numărul de cazuri înregistrat la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean Satu Mare. Doar în acest an aici s-au prezentat 378 de persoane muşcate de câini, ultimele două luni însumând puţin peste 100 de astfel de cazuri. Dintre aceste victime, mai puţin de un sfert au administrat vaccinul antirabic, asta indicând faptul că animalul agresiv cel mai probabil este un maidanez care nu poate fi ţinut sub observaţie şi care nu a fost vaccinat în prealabil.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE